Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Starostové s ANO nakonec v Liberci budou vládnout společně. Dohodli jsme se, řekl primátor Zámečník

Už i v Liberci je jasné, kdo bude v příštích čtyřech letech vládnout. Dohodu uzavřeli vítězní Starostové (SLK) s druhým ANO. Půjde tak o pokračování spolupráce z minulého volebního období, zatím se nedostalo na ODS, možné ale je, že koalice nakonec bude tvořená více subjekty. Obě strany nyní budou pokračovat v jednání o koaliční smlouvě. V 39členném zastupitelstvu budou mít většinu 23 mandátů.

„My jsme se dohodli na společném postupu, který povede k uzavření koaliční smlouvy těchto dvou subjektů," řekl po jednání primátor a lídr společné kandidátky SLK s TOP 09 a KDU-ČSL Jaroslav Zámečník, který by měl jako primátor pokračovat. Lídryně kandidátky ANO v Liberci Šárka Prachařová odhaduje, že k uzavření koaliční dohody bude potřeba ještě asi týden. „Budeme se snažit připravit ji v co nejkratší době," řekla. 

Nakonec jde o poměrně překvapivé řešení. Primátor Zámečník sice nejprve připustil pokračování stávající koalice s ANO a ODS, jenže hejtman Martin Půta (SLK) hovořil jinak. „Nelze z nich asi vymazat strany se silným výsledkem, na druhou stranu je naší povinností udělat koalice, které hnutí ANO nebudou dlouhodobě posilovat,“ uvedl.

VOLBY 2022: Koalice v Liberci? Starostové nabídli spolupráci ODS, LOL a Pirátům. ANO zaútočilo na hejtmana

Povolební vyjednávání probíhají od sobotního večera i v Liberci. A i když není nic hotové, zdá se, že nyní má největší šance případná koalice Starostů, ODS, LOL a Pirátů. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) ale není ani...

Na hejtmana poté zaútočilo hnutí ANO, kterému se právě Půtovy výroky nelíbily. „Výsledky voleb jsme přijali s velikou pokorou a stejně tak přistupujeme k povolebním vyjednáváním o možných koalicích. To samé se bohužel nedá říct o panu hejtmanovi Půtovi, předsedovi hnutí Starostové pro Liberecký kraj, který se snaží do jednání o koalicích v Libereckém kraji aktivně vstupovat, a to nejen svými veřejnými výroky. Tímto chováním probíhající jednání zásadně zatěžuje,“ uvedlo hnutí v prohlášení zaslaném médiím.

Během povolebních vyjednávání se pak schylovalo k překvapení. O možné koalici jednalo ANO s Libercem otevřeným lidem (LOL), ODS a Piráty. „Že to zní divoce? Ano, zní. Jenže když jsem zažíval třetí volební období divokých rozporů, kdy se koaliční strany nemohly dohodnout, považoval jsem za důležité hledat prostor pro nějakou širší dohodu v zájmu města,“ potvrdil lídr LOL Jaromír Baxa.

Podle něj by ale tato překvapivá koalice vznikla jen v případě, že by se Starostové s ANO nedohodli. K tomu ale nedošlo a po čtvrtečních jednáních je jasné, že vládnout budou dvě nejsilnější strany.

A jak jsou rozdány karty? Starostové získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti. Vládnoucí koalice tak bude mít 23 zastupitelů a opozice 13. Není ale vyloučeno, že koalice nakonec bude mít více členů.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek a Veronika Dušková

Štítky volby, komunální volby, hejman, půta, primátor, zámečník, ano, prachařová, jednání, baxa, lol, ODS, piráti, ANO 2011, Liberec, Starostové a nezávislí, koalice, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Česká pirátská strana, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Starostové s ANO nakonec v Liberci budou vládnout společně. Dohodli jsme se, řekl primátor Zámečník  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.