Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chybně sečtené hlasy? Soud v Liberci dostal další dvě stížnosti na volby ve Velkých Hamrech

Pobočka krajského soudu v Liberci dostala další dvě stížnosti na komunální volby ve Velkých Hamrech, celkem jsou tři. Stěžovatelé se domnívají, že byly chybně sečtené hlasy. Před čtyřmi lety řešily soudy 18 stížností na komunální volby v Libereckém kraji. Všechny návrhy na zneplatnění voleb tehdy zamítly.

Liberecký soud letos zatím dostal tři stížnosti v souvislosti s komunálními volbami, všechny se týkají Velkých Hamrů s 2600 obyvateli s třemi volebními okrsky. Možné ovlivnění voleb starosta Jaroslav Najman z vítězného uskupení Hamrováci 2010 odmítá. „Nic nestandardního nebylo, volby probíhaly stejně jako kdykoliv před tím," řekl. Jakoukoliv manipulaci s hlasy voličů při sčítání odmítl. „Určitě by si tady nikdo nedovolil dělat nějaký podfuk, to naprosto vylučuji," dodal.

Ve Velkých Hamrech kandidovala čtyři uskupení a stejně jako před čtyřmi lety i tentokrát získalo osm z 15 míst v zastupitelstvu starostovo uskupení Hamrováci 2010. Stěžovatelé možnou manipulaci s hlasy vyvozují z výsledků dalších dvou kandidátek. Dvě stížnosti jsou spojené s uskupením Energie pro Hamry (EPH), které získalo jediný mandát v zastupitelstvu. Stěžovatelé považují za nelogické, že v okrscích, kterých se dotýká klíčové téma programu EPH, což je problematika centrálního vytápění, dosáhlo horšího výsledku než v okrsku, jehož se tato problematika vůbec netýká.

Třetí stížnost je spojená s výsledkem uskupení Právo Respekt Odbornost, které skončilo druhé s pěti mandáty. Stěžovatel poukazuje na nápadný rozdíl v počtu získaných hlasů v okrsku číslo tři oproti zbývajícím dvěma okrskům. „Stěžovatel z této disproporce usuzuje, že buď došlo k chybě při sčítání hlasů, k manipulaci s hlasy anebo k ovlivnění voličů nedovolenou propagací jedné z volebních stran v den voleb přímo před volební místností ve volebním okrsku číslo 3," informovala mluvčí libereckého soudu Karolína Francová.

Liberecký soud kromě Velkých Hamrů zatím nedostal v souvislosti s komunálními volbami stížnost na žádnou jinou obec v jeho působnosti. Lhůta pro podání vypršela tento pátek v 16:00. Krajský soud v Hradci Králové, pod něhož spadá Semilsko, registruje v tomto okrese jednu stížnost, a to ve spojení s Benešovem u Semil. Navrhovatel se domáhá přepočítání hlasů pro jednoho z kandidátů.

Jeden případ kvůli možnému maření voleb řešila v kraji i policie, šlo o nestandardní umístění notebooku v jedné volební místnosti v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Podezření na porušení zákona se v tomto případě nepotvrdilo. Dnes na výsledek šetření upozornil web iRozhlas.cz a následně ČTK potvrdil regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský. „Nebylo zjištěno porušení zákona ve smyslu trestného činu maření přípravy a průběhu voleb," řekl mluvčí. Kriminalisté vycházejí ze závěrů posudku znalce, který notebook zkoumal. Podle Robovského případ po provedení nutných administrativních úkonů odloží.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, soud, obce, Liberecký, Velké Hamry, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Liberec, Liberecký kraj, Energetický a průmyslový holding, Karolina Francová, Krajský soud v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybně sečtené hlasy? Soud v Liberci dostal další dvě stížnosti na volby ve Velkých Hamrech  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.