Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zájem o evropské volby byl letos v Libereckém kraji rekordní

PR článek

Dvacet let je Česká republika v Evropské unii. Jak se za tu dobu změnil zájem o volby do Evropského parlamentu? Data z Libereckého kraje ukazují v posledních letech vzrůstající tendenci.

Z pohledu Libereckého kraje byl zájem o evropské volby podprůměrný. V první rok, kdy se volilo, 2004, v Libereckém kraji byla volební účast 26,96 %, což bylo pod celkovým průměrem Česka (28,32 %).Teprve v roce 2019, 15 let od vstupudo Evropské unie, se účast voličů Libereckého kraje přiblížila celorepublikovému průměru. Tehdy volilo 28,31 % oprávněných voličů v kraji. Celorepublikový průměr byl 28,72 %. Letošní účast zaznamenala rekordní úroveň v republice i v Libereckém kraji, kde dosáhla 36,38 %.

Oproti nejslabšímu roku 2014, kdy byla Česká republika ve srovnání s ostatními státy Evropské unie v účasti předposlední, jde o více než dvojnásobný počet voličů. Volební účasti v jednotlivých státech si můžete prohlédnout na stránkách Evropského parlamentu.

Porovnání volební účasti mezi obcemi Libereckého kraje

Mezi premianty volební účasti v kraji se nalézají obce s menším počtem obyvatel. Přes 60 % se dostaly celkem tři obce. Na pomyslném stupni vítězů jsou Janovice v Podještědí (81 voličů, volební účast 64,20 %), druhé se umístily Troskovice (96 voličů, volební účast 63,54 %) a na třetí místo se doslat Bedřichov (375 voličů, volební účast 62,13 %).

Prohlédněte si volební účast přímo ve vaší obci. Kartogram nabízí volební účasti i v předchozích volbách do Evropského parlamentu.

Ze znázornění vyplývá, že nadprůměrná volební účast je na Semilsku, respektive jihovýchodě Libereckého kraje. Zároveň se však jedná o území s větším počtem obcí, které mají menší počet oprávněných voličů.

Porovnání volební účasti mezi kraj v České republice

Liberecký kraj patří volební účastí v evropských volbách mezi podprůměrné kraje. Zároveň je však vidět trend, kdy se volební účast v kraji stále přibližuje celorepublikovému průměru. Prohlédněte si, jak se volební účast měnila v předchozích volbách do Evropského parlamentu.

Nejvyšší volební účast je tradičně v Praze, letos dosáhla 42,5 %. Následuje kraj Vysočina (38,42 %) a Královéhradecký kraj (37,97 %). Naopak nejnižší volební účast byla v kraji Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském.

„Účast ve volbách do Evropského parlamentu bývá nižší než u volby prezidenta, nebo komunálních voleb, což se ale postupně mění a volební účast pomalu roste. Jak data ukazují, téměř 27 % voličů v Libereckém kraji má zájem o směřování Evropské unie a aktivně se zúčastnilo voleb,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Na Datovém portálu Libereckého kraje si lze prohlédnout data o volební účasti do různých voleb od roku 2000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky volby, liberecký kraj, evropský parlament, datový portál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o evropské volby byl letos v Libereckém kraji rekordní  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.