Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

O místo v Senátu za Liberecký kraj se utká na podzim šest kandidátů

Z šesti kandidátů si budou moci vybírat voliči na podzim v senátních volbách na Jablonecku a Semilsku. Je to nejméně od roku 1996, kdy se do Senátu volilo poprvé. Před šesti lety se o funkci senátora za obvod 35 ucházelo sedm lidí, volby vyhrál Jaroslav Zeman z ODS, který tehdy mandát obhajoval. Termín pro podání přihlášek dnes vypršel. Volby do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo bude o týden později.

Majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS měl v roce 2018 i podporu Starostů pro Liberecký kraj. Do druhého kola tehdy postoupil s právničkou Michaelou Tejmlovou (Senátor 21). Zeman křeslo obhájil se ziskem 56,42 procenta hlasů, znovu už nekandiduje. K volbám tehdy přišlo v prvním kole 44,38 procenta voličů a ve druhém bylo 19,53 procenta hlasujících.

Starostové pro Liberecký kraj letos postavili vlastní kandidátku, kterou je dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. Za vládní koalici Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a Lidovci, kandiduje občanský demokrat, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček. Hnutí ANO poslalo do senátních voleb nestraníka, podnikatele a bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu. Znovu se o místo v Senátu uchází ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc z SPD a také právnička Michaela Tejmlová za hnutí SEN 21, kterou podporují i Piráti a Zelení.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo v Senátu za Liberecký kraj se utká na podzim šest kandidátů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.