Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Voliči v Libereckém kraji budou krajské zastupitele vybírat ze třinácti kandidátek

Voliči v Libereckém kraji budou v září vybírat krajské zastupitele ze 13 kandidátek, krajský úřad dnes zaregistroval všechny, které politické strany a hnutí předložily. Úřad zaregistroval i dvě kandidátky s podobnými názvy, není zákonný důvod registraci odmítnout, řekla dnes ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Volby se uskuteční 20. a 21. září. Před čtyřmi lety vybírali voliči v kraji ze 16 kandidátek.

Krajský úřad zaregistroval jak kandidátku SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, tak kandidátku SPOLU PRO Liberecký kraj, kterou předložila koalice složená z politických stran Svobodní a Strana soukromníků ČR. „Teď budeme vyčkávat, zda někdo registraci napadne u krajského soudu," doplnila Kroupová. Lhůta je podle ní do dvou dnů po doručení, za které se považuje zveřejnění na úřední desce. Případnou žalobu pak musí strany podat ke krajskému soudu do středy 7. srpna.

Vládní Spolu je připraveno registraci u soudu napadnout, to řekl lídr kandidátky v Libereckém kraji, občanský demokrat, někdejší europoslanec, v současnosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník, který použití téměř totožného názvu, jaký má vládní koalice, považuje za parazitování. Dva podobné názvy stran mohou být matoucí pro voliče, a podle Kroupové také pro volební komise při sčítání výsledků, členové komisí proto budou muset být velmi obezřetní.

Funkci hejtmana bude potřetí obhajovat Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, a to i přesto, že po minulých volbách řekl, že už znovu kandidovat nebude. „Na podzim 2020 jsem si ani ve snu nedokázal představit, s čím vším se budeme muset v dalších letech vypořádat. Dopady pandemie covidu a ruské agrese na Ukrajině měly a stále mají zásadní vliv nejen na ekonomiku, ale i na společenskou náladu v naší zemi. Přes 20 let se snažím pracovat ve prospěch Libereckého kraje a lidí, kteří v něm žijí," uvedl hejtman.

V posledních krajských volbách v Libereckém kraji vybírali voliči ze 16 kandidátek, uspělo pět. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Přehled kandidátek a výsledky krajských voleb v Libereckém kraji (Strana a lídr)

Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta

ANO David Pražák

Piráti Zbyněk Miklík

Spolu pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL Edvard Kožušník

SPD a Trikolora Michal Švarc

Zelení pro kraj Milan Starec

Stačilo!, koalice Komunistické strany Čech a Moravy a České strany národně sociální Jan Dvořák

SOCDEM Jan Mečl

Demokratická strana zelených - Za práva zvířat

Spolu pro Liberecký kraj Petr Poštolka

Lepší život pro lidi Pavel Opl

Právo Respekt Odbornost Matrin Blaschke

Přísaha občanské hnutí Radek Bažant

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, volby, správa, kraje, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči v Libereckém kraji budou krajské zastupitele vybírat ze třinácti kandidátek  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.