Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2016: Starostové obhájili vítězství, do zastupitelstva poprvé usedne ANO i SPD Tomia Okamury

ČLÁNEK AKTUALIZUJEME: 32 procent – 18 mandátů. Obhajoba hejtmanského křesla vyšla Martinu Půtovi možná ještě lépe, než si přál. Starostové suverénně vyhráli krajské volby v Libereckém kraji a jako jedni z mála narušili záplavu modrých barev ANO na politické mapě po dnes sečtených volbách. Dnes je už jasné, že navýší 13 mandátů z uplynulého volebního období o dalších pět.

"Že vyhrajeme jsem věřil, ale že takhle hodně jsem teda nečekal," řekl na výsledek voleb Půta

Svůj dnešní triumf oslavil Martin Půta doutníkem, který mu donesla jeho žena. „Předpokládám, že dřív, než za dva týdny, žádná koalice nevznikne a žádná dohoda nebude podepsána. Jsme připraveni připravit speciální tým na schůzky, tak aby to jednání mohlo proběhnout bez problémů. První týden se samozřejmě soustředíme na to, aby náš kandidát do senátu Michael Canov získal většinu v druhém kole voleb,“ shrnul Martin Půta.

Starostové získali 32,35 % hlasů a 18 mandátů. Radost po sečtení většiny okrsků neskrýval ani úřadující šéf Starostů Petr Gazdík„Jsem rád, že Martin Půta obhájil svoji pozici, zvláště při tom nefér obvinění, kterému čelí. Je to velmi dobrá zpráva, že ani nesmyslná kriminalizace komunálních politiků nic nezmění na tom, že když člověk pracuje dobře, tak to voliči ocení,“ řekl.

SLEDOVALI JSME ONLINE: Volby v Libereckém kraji minutu po minutě

Druhé ANO se musí spokojit 17,08 % hlasů a 9 mandáty. "Jsme spokojeni, jsme na druhém místě. Jsme v krajských volbách poprvé, když vezmu, jaké možnosti jsme měli pro kampaň. Ve srovnání třeba se starosty, kteří měli 5,5 milionu na kampaň, my jsme měli 1,4 milionu, tak myslím, že ten úspěch je pro nás veliký," řekla Jitka Volfová, která stála v čele kandidátky.

Moc velký důvod k radosti nemají po volbách komunisté, kteří získali jen 8,1 % hlasů a 4 mandáty. To je o šest méně, než v minulých volbách před čtyřmi lety. "Nečekal jsem, že lidé dají tolik na populismus, nevyhrávají tradiční strany. Vyhrál tady obviněný hejtman a to jsou věci, které tady doteď nebyly normální. Je třeba udělat si analýzu, proč k tomu došlo," dodal lídr KSČM v Libereckém kraji Stanislav Mackovík.

Sedm mandátů obhajovala naopak ČSSD, která rovněž s osmi procenty získala a čtyři mandáty stejně jako ODS. "My jako ČSSD i s ohledem na celostátní výsledek bychom se měli zamyslet, proč jsme s tím programem voliče neoslovili a co bychom měli prosazovat, abychom voliče oslovili," řekl lídr Pavel Svoboda.

ODS potvrdila v krajském zastupitelstvu pozici nejsilnější pravicové strany. "Rádi bychom zužitkovali naše čtyři mandáty v koalici," dodal lídr ODS Dan Ramzer

Stejným neúspěchem, jako v případě KSČM, skončily volby také pro Změnu pro Liberecký kraj. Ta obhajovala 10 mandátů, ale se sedmi procenty hlasů se musí spokojit jen se čtyřmi křesly v zastupitelstvu. "Pro nás je to neúspěch. Po událostech z uplynulého období nás vlastně v zastupitelstvu za Změnu zůstane stejný počet. Jsme silní sestava na opoziční práci," shrnul výsledek voleb Jan Korytář.

Zklamána byla malou podporou voličů také Zuzana Kocumová, která stála včele kandidátky Změny pro Liberecký kraj. "Určitě jsme čekali, že budeme mít víc procent a že budeme minimálně na dvojnásobku," řekla Kocumová.

Dva mandáty pro SPD Tomia Okamury

Do krajského zastupitelstva naopak poprvé usedne Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomia Okamury (SPD) a Strana Práv Občanů (5,2 %), která získala dva mandáty jen těsným výsledkem nad pěti procenty.

Senátní volby: Suverénní vítězství starosty Chrastavy

Před sedmou hodinou večerní byly sečteny také výsledky prvního kola senátních voleb. Ještě suverénnějším rozdílem, než Starostové v krajských volbách, zvítězil Michael Canov (SLK) mezi kandidáty na senátora. Starosta Chrastavy získal 45,3 % hlasů a jako jeden z mála se přiblížil k padesátiprocentní hranici, která by ho poslala do senátorské lavice bez druhého kola volby. Druhý Marek Vávra (ANO) získal o propasných 30 procent hlasů méně. Třetí skončil Jan Korytář (Změna) s více než 10 procenty hlasů. Ještě před volbami byl přitom podle bookmakerů jasným favoritem v Libereckém kraji.

Na kandidátku se dostal bez svého vědomí

Volby v Libereckém kraji se obešly bez větších komplikací. Policie se zabývá pouze jediným případem, kdy jeden z kandidátů do zastupitelstva v Libereckém kraji podal dnes trestní oznámení. Tvrdí, že nedal souhlas ke své kandidatuře ani nepodepsal prohlášení kandidáta. Potvrdila to bezprostředně po uzavření volebních místností krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. O jakou stranu jde, ani jméno kandidáta, sdělit nechtěla s ohledem na vyšetřování případu. "Neznámému pachateli za to hrozí až tříleté vězení," doplnila policejní mluvčí.

Nespokojený kandidát se dnes dopoledne dostavil na Krajský úřad v Liberci, potvrdila vedoucí oddělení voleb Pavlína Kroupová. "Do protokolu prohlásil, že ke kandidatuře nikdy nedal souhlas. Poté, co jsem mu ukázala podpis na jeho prohlášení, řekl, že podpis není jeho. Dohodli jsme se, já jsem kontaktovala policii, protože se rozhodl podat trestní oznámení," popsala událost Kroupová. Uvedla, že informovala zmocněnce oné strany, o koho jde, však s ohledem na vyšetřování sdělit nesměla.

Zdroj ČTK, Facebook

Štítky ANO 2011, Starostové a nezávislí, volby, Liberecký kraj, Martin Půta, Svoboda a přímá demokracie, krajské volby, ODS, Michael Canov, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Starostové obhájili vítězství, do zastupitelstva poprvé usedne ANO i SPD Tomia Okamury  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.