Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Rozhledna Slovanka je nejstarší železnou rozhlednou v Česku

Rozhledna Slovanka na stejnojmenném vrchu u osady Hrabětice nedaleko Lučan nad Nisou v Jizerských horách je první stavbou svého druhu v Čechách zhotovenou ze železa. První návštěvníky přivítala rozhledna v nadmořské výšce 820 metrů nad mořem před 130 lety, 14. srpna 1887.

Výstavbu rozhledny iniciovaly jablonecká, janovská a josefodolská sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory. Pozemek na tehdejším Seibtově vrchu poskytl majitel zdarma. Samotnou rozhlednu zakoupil spolek ve Vídni, kde tato jedenáctimetrová litinová konstrukce firmy Wagner byla součástí expozice Světové výstavy železáren.

Vlastní stavbu provedli tři dělníci během pouhých 17 dní, přičemž třímetrovou kamennou podezdívku vybudoval jediný zedník za pouhý den. Slavnostní otevření rozhledny se zúčastnilo na 5000 návštěvníků, od kterých bylo na dobrovolném vstupném vybráno víc, než činila cena celé stavby včetně dopravy.

Nedaleko rozhledny stála i turistická chata, která však v roce 1895 po úderu blesku vyhořela. Nová chata byla postavena až v roce 1928 a byla pojmenována Slovanka. Odtud získal kopec i rozhledna svoje současné jméno.

Později rozhledna kvůli zanedbané údržbě chátrala a v roce 1997 byla jako nebezpečná uzavřena. Tehdejší majitel pozemku, firma Pražské služby, navrhoval její demolici. Na základě žádosti lučanského obecního úřadu z roku 1995 byla rozhledna o čtyři roky později prohlášena ministerstvem kultury za státem chráněnou technickou památku. Ve stejném roce ji obec Lučany odkoupila. Především díky Občanskému sdružení na záchranu Slovanky se podařilo získat dostatek prostředků a rozhlednu zrekonstruovat. Rozhledna byla znovu slavnostně otevřena v červenci 2000.

Autoři | Foto Turistik.cz

Štítky Slovanka, rozhledna, výlet, Česko, Jizerské hory, Lužická Nisa, Hrabětice, Světová výstava, Vídeň, Ministerstvo kultury České republiky, Pražské služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Rozhledna Slovanka je nejstarší železnou rozhlednou v Česku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.