Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Stovka vytvořená ze stromů zazáří nad Harrachovem

Pod Bílým vrchem je každoročně k vidění číslovka deset. S příchodem podzimu se modříny zbarví do žluta a ze zlatavých větví vzniká obrazec, který zdobí harrachovský kopec již devadesát let.

Nově se k obrazci přidá ještě nula. Město Harrachov tím uctí stoleté výročí od vzniku republiky. Aktuálně je prostor o rozloze jednoho hektaru ve tvaru nuly vykácen a na podzim sem budou vysázeny mladé stromky. I tak bude letos číslice sto viditelná. 

Vzhledem k tomu, že modřín není původním stromem v této oblasti, muselo jeho vysazení povolit ministerstvo. „Celý projekt jsme vytvářeli společně se správou Krkonošského národního parku. Tehdejší ředitel Jan Hřebačka vyjednal na ministerstvu životního prostředí výjimku, díky které jsme mohli smrky nahradit modříny," sdělila starostka Harrachova Eva Zbrojová. Dle jejích slov bylo kácení smrků možné i díky tomu, že jejich věk se pohyboval okolo osmdesáti let.

Během měsíce června zorganizovalo vedení města i dobrovolné brigády, které z místa odstranily přebytečné klestí. „Brigád se zúčastnily tři ročníky místní základní školy, zaměstnanci městského úřadu a několik dobrovolníků z řad obyvatel,“ dodala starostka.

Číslice, která má na výšku necelých 200 metrů, by se v plné kráse měla objevit přibližně za tři roky, kdy budou modříny dostatečně vysoké. 

Foto František Stein

Štítky Harrachov, sto let republiky, modříny, kácení, les, modřín, strom, Eva Zbrojová, kopec, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka vytvořená ze stromů zazáří nad Harrachovem  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.