Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Oprava turnovského nádraží za 30 milionů je u konce

Do zrekonstruované budovy turnovského nádraží se nově přesune pobočka České pošty, která díky bezbariérovému přístupu bude otevřena doslova pro všechny. Na nádraží nalezne v budoucnu své zázemí i pobočka městské knihovny.

Turnov má zrekonstruované nádraží. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila druhou etapu obnovy historické budovy ze druhé poloviny 19. století. Práce stály bezmála 30 milionů korun.

Na nádraží se už přesunula z nedalekého objektu pošta, radnice tam chce otevřít pobočku městské knihovny a v plánu je i obnovení provozu kdysi oblíbeného nádražního bufetu. Při slavnostním otevření zrekonstruované budovy to řekl náměstek generálního ředitele SŽDC Tomáš Drmola.

První etapa rekonstrukce nádraží skončila v únoru 2016, opravena byla tehdy odbavovací hala, toalety a osobní pokladny. Rukama restaurátorů tehdy prošly bezmála sto let staré nástěnné malby místního malíře a grafika Karla Vika, které představují zajímavá místa Českého ráje.

„Teď tady proběhla komplexní rekonstrukce výpravní budovy, to je ta, která je přístupná veřejnosti doslova od sklepa po půdu. Je tady ještě jeden navazující objekt, ten ale není veřejnosti přístupný a na opravu teprve čeká,“ řekl Drmola. Se zahájením se předběžně počítá v roce 2020. Nové prostory získala na nádraží Česká pošta, o jejím přesunu se jednalo deset let. „Velkou výhodou je, že je bezbariérová, v původní pobočce chodili lidé do schodů a je tady starší obyvatelstvo, takže jsme s tím měli problémy,“ řekla ředitelka pobočkové sítě České pošty pro severní Čechy Olga Syková.

Nová pošta má tři přepážky, z toho jedna má snížený pult, aby byla přístupná pro vozíčkáře. Hned vedle nádraží má pošta vlastní budovu, která už ale kapacitně nestačila. Slouží jako středisko pro doručování listovních i balíkových zásilek pro celé Turnovsko.

Spokojen je s výsledkem rekonstrukce turnovský starosta Tomáš Hocke. „Jsme rádi, že se našel kompromis mezi historickou podstatou toho objektu a soudobými požadavky,“ řekl. Radnice plánovala, že v budově otevře pobočku městské knihovny. „Bohužel se to zatím nepovedlo, bojujeme se subdodavateli, kteří mají dodávat interiér, a nastaly i nějaké technické problémy. Myslím si, že ta pobočka má na nádraží smysl, jsme v části, kde žije 40 procent obyvatel, také si myslím, že by nádraží mělo být místem setkávání lidí,“ dodal starosta. Pokud se vše podaří, chce město pobočku knihovny otevřít 28. října.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky Turnov, nádraží, oprava, rekonstrukce, Česká pošta, městská knihovna, Správa železniční dopravní cesty, Karel Vik, Tomáš Hocke, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava turnovského nádraží za 30 milionů je u konce  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.