Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na dětské tábory se zaměřili hygienici, kontrolovali vodu i potraviny

V letošním roce zkontrolovali hygienici v Libereckém kraji přes stovku dětských táborů. Při kontrolách objevili nedostatky i pochybení, přesto celkově považují výsledky za kladné.

Hygienici v Libereckém kraji zjistili o prázdninách při 110 kontrolách letních dětských táborů 26 pochybení, za které uložili 11 pokut za 10.000 korun. Odhalili i jednu neohlášenou akci, informovala v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

V kraji se letos konalo 203 letních táborů a podobných akcí. Zúčastnilo se jich 15.063 dětí, asi o 900 více než loni. Minulý rok dali hygienici za letní tábory pět pokut za 2500 korun. Hygienici v létě zkontrolovali 93 táborů, 11 jiných podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci.

Nedostatky zjistili ve skladování potravin, v provozní hygieně a nalezli i prošlé potraviny. V jednom případě nebyla vybudována kuchyň a postele pro děti. Závady hygienici objevili také v zajištění podmínek pro osobní hygienu, ve zdravotním zabezpečení akce a ve zdravotní dokumentaci.

Hygienici řešili i třeba případ pokousání jednoho dítěte či výskyt štěnic v jednom pokoji ubytovacího zařízení. Provozovatelka to vyřešila speciální dezinsekcí pokoje, kde štěnice byly. „Provozovatelka dále zajistila vyprání dalších osobních věcí a zavazadel všech dětí, které byly na pokoji ubytovány a ihned po zjištění poštípání přestěhovány. Pokoj byl pro další rekreaci uzavřen až do provedení dalších dvou dezinsekčních zásahů,“ uvedla Balašová. Letos hygienická stanice prošetřovala také tři stížnosti rodičů.

„Jedna byla oprávněná - týkala se nedostatků ve stravování. Stížnosti na zásobování pitnou vodou a vybavenost karavanů lůžky pro děti byly neoprávněné,“ sdělila Balašová. Hygienici se při kontrolách zaměřili také na kvalitu pitné vody tam, kde nebyl veřejný vodovod. „Odebrali jsme celkem 21 vzorků a zjistili deset nevyhovujících zdrojů pitné vody,“ uvedla mluvčí hygieniků.

Podle ní byly po zjištění nevyhovujících výsledků ihned zajištěny náhradní dodávky pitné vody z veřejného vodovodu. Letošní průběh sezony hodnotí hygienici jako klidný. Nemocnost dětí byla nízká, ve zdravotních denících převažovaly záznamy o drobných úrazech typu odřenin a naraženin nebo bolesti hlavy související s horkem a únava. „Vzhledem ke klimatickým podmínkám byl zaznamenán nižší výskyt přisátých klíšťat. Účastníky jedné zotavovací akce postihl epidemický výskyt průjmového onemocnění. Vzhledem k tomu, že příznaky odezněly během 24 hodin, nebylo nutné akci přerušit,“ dodala Balašová.

Autoři

Štítky hygiena, tábory, kontrola, děti, dětský tábor, jídlo, Liberecký kraj, pitná voda, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dětské tábory se zaměřili hygienici, kontrolovali vodu i potraviny  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.