Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Liberecká Zoo spolupracuje s ochranáři, kterým se podařilo zničit desítky kilogramů želvoviny

Na indonéském ostrově Derawan se podařilo českým a slovenským ochranářům ze skupiny Wildlife Guards zničit tisíce šperků a želvích šupin, se kterými se zde nelegálně obchoduje.

Zabavené zboží na místě ochranáři spálili. Mezi šperky, které vážily několik desítek kilogramů, bylo více než 6000 náramků a přes 1200 želvích šupin. „Liberecká Zoo se skupinou Wildlife Guards dlouhodobě spolupracuje. Jsme velice rádi, že akce připravovaná několik měsíců byla úspěšná,“ uvedla mluvčí ZOO Liberec Barbara Tesařová.

Želvovinové doplňky se vyrábí z krunýře karet pravých. Tento druh je ovšem kriticky ohrožen. To ovšem pytlákům nebrání v jejich zabíjení. Po výrobcích z želvoviny je totiž zejména mezi místními obrovský zájem. „Zejména místní bohatí obyvatelé mají o takové výrobky zájem. Věří, že jim šperky přinesou sílu, ochrání jejich příbytky před požárem a dalšími katastrofami,“ řekl Michal Gálik za tým Wildlife Guards.

Kruté umírání, stahování plátů z krunýře za živa

Želvovina je z karet získávána odporným a brutálním způsobem. „Želvy jsou chyceny do rybářských sítí. Následně jsou jim za pomocí ohně z krunýře stahovány za živa pláty,“ komentovala Tesařová. Zatímco některé karety zemřou přímo na místě, další čeká drastické umírání na následky infekce.

Učinit tomuto nelegálnímu obchodování a vybíjení karet chtějí ochranáři zabránit. „Nechceme tento obchod nadále tolerovat. Kdo s tímto obchodem nepřestane, čekají ho pokuty a vězení,“ řekl při zásahu Agusa Tantoma, představitel vlády.

Foto Wildlife Guards

Štítky Liberecko, želva, Zoo, ochrana, šperk, karapax, želvovina, Zoologická zahrada Liberec

FOTO: Liberecká Zoo spolupracuje s ochranáři, kterým se podařilo zničit desítky kilogramů želvoviny  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.