Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lyžování si raději rozmyslete! Jizerská magistrála varuje před polomy

, aktualizováno 16. ledna 2019, 9:42

Popadané stromy neovlivňují pouze automobilovou dopravu ale i lyžařské trasy. Větve i stromy padají pod náporem na cesty a znemožňují průjezd techniky. Navíc jsou nebezpečné pro projíždějící lyžaře.

Včera se již podařilo Jizerské o.p.s. upravit alespoň malý okruh z Bedřichova, přes Novou louku, Hřebínek a Kristiánov. Od dnešního rána pracuje na odklízení stromů a větví na dalších trasách. Pracovníci se zaměří zejména na trasu Jizerské 50. Vedle pracovníků Jizerské o.p.s. pomáhájí s úklidem i dobrovolníci. „Děkujeme dobrovolníkům z kiosků Promenádní a Protržená přehrada za pomoc,“ uvedla Jizerská magistrála na svém facebooku.

„Během posledních dnů jsme se potýkali s desítkami popadaných stromů. Riziko dalších padajících stromů a větví je samozřejmě vysoké,“ uvádí ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Přestože se všemi polomy si poradí rolbaři, tyto překážky jim výrazně ztěžují práci. Navíc jich opravdu není málo. Například v sobotu dopoledne se museli pracovníci magistrály vypořádat hned s osmi stromy a to na okruhu o délce pět kilometrů.

Kvůli tomuto nebezpečí nabádá Jizerská magistrála, aby lyžaři zvážili, zda opravdu chtějí do stopy vyrazit. „Rozhodně nyní nedoporučujeme lyžování po setmění ale ani přes den,“ dodala Davidová. Velmi pravděpodobně bude vlivem sněhu ale také silného a nárazového větru docházet k dalším padajícím stromům.

Popadaných stromů opravu není málo. V neděli ráno jich bylo mezi stadionem v Bedřichově a rozcestím U Buku hned sedm. Tento úsek přitom neměří ani kilometr.

Situaci potvrzují na sociálních sítích i samotní lyžaři. „Důrazně nedoporučuji. Spousta spadlých větví a stromů. Párkrát to okolo mě zapraskalo a rychle jsem mazal pryč,“ komentoval jeden z lyžařů. „Byla jsem tam včera (v neděli) a pět metrů od nás spadl strom. Žádná legrace,“ napsala lyžařka Lenka.

 

Poslední výstraha Jizerské magistrály vyšla včera večer. Z důvodu popadaných větví a stromů neprobíhá úprava stop. Pokud se podmínky zlepší, upraví rolby hlavní trasy během dnešního dne.

Předchozí výstraha vyšla v neděli

Foto Facebook/Jizerská magistrála

Štítky vítr, sníh, polomy, strom, Jizerky, magistrála, Jizerská magistrála, lyžař, Jizerská padesátka, Bedřichov, Facebook, Liberec V-Kristiánov, Nová Louka

Lyžování si raději rozmyslete! Jizerská magistrála varuje před polomy  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.