Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Kraj půjčí českolipské nemocnici 50 milionů, ale jen na půl roku

Liberecký kraj půjčí Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa 50 milionů korun. Za ně nemocnice nakoupí mimo jiné magnetickou rezonanci a další přístroje. Peníze ale musí do konce června vrátit.

Liberecký kraj půjčí své Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa 50 milionů korun na předfinancování projektů dotovaných z fondů Evropské unir. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Do konce června musí nemocnice peníze kraji vrátit, řekl na jednání zastupitelstva náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka, který materiál předkládal.

Nemocnice získala z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) 157 milionů korun na nové přístrojové vybavení. Největší investicí bude magnetická rezonance, která nemocnici chyběla. „Technologie magnetické rezonance už je na svém místě, stále ale probíhají stavební práce kolem ní. Do ostrého provozu by měla být uvedena na jaře,“ řekla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová.

Nemocnice už podle ní díky dotaci z IROP zmodernizovala také operační sály a vyměnila 350 lůžek za moderní. Nemocnice modernizuje také svá oddělení intenzivní péče. Moderní přístroje pořídí druhé největší zdravotnické zařízení v kraji také třeba pro oddělení radiodiagnostiky, ortopedii, pediatrii, internu nebo gynekologii, modernizace se ale podle mluvčí dotkne i laboratoří, hematologicko-transfuzního oddělení, plicního oddělení nebo patologie.

Českolipská nemocnice je jediným zdravotnickým zařízením pro 110.000 obyvatel Českolipska. Má 488 lůžek, z toho 35 je lůžek následné péče. Kraj v posledních letech do zařízení masivně investuje. Na 126 milionů korun přišlo zateplení budov, dalších 90 milionů stála modernizace vytápění a osvětlení. Nemocnice mimo jiné loni vybudovala za 44 milionů novou dialýzu. Liberecký kraj, který je jediným vlastníkem nemocnice, přispívá každoročně na investice 30 miliony korun.

Autoři | Foto Nemocnice Česká Lípa

Štítky česká lípa, nemocnice, půjčka, kraj, Liberecký kraj, magnetická rezonance, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Přemysl Sobotka

Kraj půjčí českolipské nemocnici 50 milionů, ale jen na půl roku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.