Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlajku pro Tibet vyvěsí v Libereckém kraji desítky radnic i školy

V České republice bude 10. března viset více než 700 vlajek. V Libereckém kraji se k připomínce dne výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci připojí přes čtyři desítky obcí a měst.

Již tradičně uvidí lidé vlajku na budově Krajského úřadu v Liberci nebo na liberecké radnici. „Vyvěšením vlajky dáváme najevo podporu národům, které bojují za svoji svobodu. Liberecký kraj se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet připojuje pravidelně,“ řekl již dříve hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Tibetská vlajka bude ale k vidění také v Hrádku nad Nisou, Semilech nebo Turnově.Důvodem připojení ke kampani je připomínka zemí, které jsou okupovány a bojují o svoji svobodu a sebeurčení. Tibet je symbolem všech ostatních, vysvětluje starosta Turnova Tomáš Hocke.

Historicky poprvé vlajku vyvěsí i obec Sloup v Čechách.

Akce každoročně připomíná porušování lidských práv v Tibetu. Letos navíc jde o kulaté 60. výročí od zmíněného povstání. Symbolicky tak tento den vyvěšením vlajky podpoří i v Rokytnici, Hodkovicích na Mohelkou nebo třeba v Jiřetíně pod Bukovou. „Stejně jako v loňském roce bude vlajka umístěna na budovu obecního úřadu jako symbolický protest proti totalitě,“ uvádí starosta obce Josef Kucin.

Dalšími městy a obcemi jsou Mimoň, Rychnov u Jablonce n. N., Zákupy nebo třeba Vratislavice n. N. „K této jednodenní akce se připojíme a stejně jako v minulých letech vlajku 10. března vyvěsíme,“ komentuje starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Vlajka se bude třepotat ve větru i na budovách některých škol. V celé republice je jich celkem 82, v našem kraji se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet připojí Základní škola v Hrádku nad Nisou a v Turnově, Gymnázium a Obchodní akademie v Tanvaldu a také Základní a Mateřská škola Vrchlabí.

Foto MML

Štítky vlajka, Tibet, Vlajka pro Tibet, Liberecký kraj, Liberec, Česko, Turnov, Martin Půta, Hrádek nad Nisou, Tomáš Hocke, Tibetská vlajka

Vlajku pro Tibet vyvěsí v Libereckém kraji desítky radnic i školy  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.