Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Skalní hrad Stohánek v bývalém vojenském prostoru Ralsko

Snažíte se stále objevit nová zákoutí našeho krásného regionu? Nebo vás prostě už nebaví chodit na stále stejná místa? Pak si můžete udělat výlet třeba na skalní hrad Stohánek.

Ačkoli Stohánek nepatří mezi zrovna nejznámější místa v bývalém vojenském prostoru Ralsko, rozhodně stojí za návštěvu. „Skalní hrad se nachází nedaleko Hamru na Jezeře. Jedná se o zbytky hradu na takřka 20 metrů vysokém pískovcovém skalisku Stoh,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Zbytky hradu v sobě ale nesou velký kus historie, která sahá podle písemností až do 15. století. „Hrad Stohánek patří mezi trochu zapomenutá místa kraje, která postupně představujeme,“ komentovala radní Květa Vinklátová a dodala, že kraj ocení, pokud se lidé podělí o vlastní zkušenosti s místy, která jsou krásná nebo výjimečná, ale málokdo o nich ví.

Stohánek se ale dostal i do literatury, konkrétně do povídky Poslední poustevnice z pera Karolíny Světlé. „Příběh vypráví o ženě, která na Stohánek utekla ve strachu z kupce, kterému sloužívala,“ řekl Mikulička. Dnes najdete na místě Stohánku dvě místnosti a u schodiště i výklenky připomínající bývalou křížovou cestu. Další tipy na výlety najdete na stránkách kraje www.liberecky-kraj.cz nebo na facebooku Liberecký kraj – cestou necestou.

Foto Liberecký kraj

Štítky Stohánek, Ralsko, skalní hrad, výlet, Vojenský prostor Ralsko, Květa Vinklátová, Karolina Světlá, Hamr na Jezeře, hrad, Facebook

TIP NA VÝLET: Skalní hrad Stohánek v bývalém vojenském prostoru Ralsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.