Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do základky na náměstí Míru se vrátí školáci, rekonstrukce finišuje

V Základní škole na náměstí Míru se 2. září opět rozdrnčí zvonek hlásící zahájení výuky. Rekonstrukce, která zde probíhá od loňského roku, se sice proti původním plánům protáhla, nyní je už ale téměř u konce.

Do liberecké Základní školy na náměstí Míru se po rekonstrukci vrátí 2. září děti. Práce na opravě školy začaly loni v červenci a původně měly trvat jen půl roku. Při rekonstrukci ale dělníci odhalili řadu problémů, s nimiž nikdo nepočítal, a tak se akce výrazně protáhla. V současné době ale práce finišují a v září zahájí škola výuku, řekl náměstek primátora Jiří Němeček.

Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, opravu nutně potřebovala. Rekonstrukcí za více než 70 milionů korun prošly nejen vnitřní prostory obou budov školy, nová jsou okna i střecha také fasáda. Kapacita zůstane pod dokončení stejná, přibudou ale čtyři nové odborné učebny. Přestože práce ještě neskončily, už v minulém týdnu začali do budovy stěhovat nábytek a vybavení.

Stavbu od začátku provázely komplikace. „Trubky třeba vedly jinam, než měly, jedna stěna nebyla ukotvená, ucpaná byla kanalizace. A byly tam některé naše požadavky nad rámec projektu,“ poznamenal Jiří Němeček. To je podle něj problém většiny rekonstrukcí. Podobné problémy provázejí i rekonstrukci základní školy v ulici 5. května. Rozsah prací bude podle náměstka podstatně větší, než se plánovalo a stavba se také protáhne.

„Ukázalo se, že podlahy jsou ve špatném stavu, nevyhovující jsou sítě a podobně. Pak se z toho stala téměř generálka celé budovy. Už nikdy nepřistoupím na to, aby se ve starém baráku dělala jen nějaká drobnost, pak to otevřete a zjistíte, že odpady jsou zanesené, stropy neúnosné, a to jsou pak důvody, proč se opravy protahují,“ poznamenal Němeček. V případě starých budov je podle něj nutné udělat kompletní rekonstrukci, nikoliv jen několik tříd, byť to stojí víc peněz.

Práce na Základní škole v ulici 5. května začaly letos v dubnu a přijdou na víc než 110 milionů korun. Podle původních předpokladů se mělo více než 500 dětí vrátit do svých lavic už v říjnu, podle Němečka se tam ale práce protáhnou. „Do konce letošního roku by ale mělo být hotovo,“ řekl. Součástí oprav je mimo jiné zateplení, vybudování výtahů nebo výměna dveří a oken. Vznikne také sedm nových odborných učeben.

Autoři | Foto zsnamestimiru.cz

Štítky základní škola, náměstí Míru, rekonstrukce, Jiří Němeček, oprava

Do základky na náměstí Míru se vrátí školáci, rekonstrukce finišuje  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.