Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Protržená přehrada. Prohlédněte si tohle zákoutí Jizerských hor z ptačí perspektivy

Protržená přehrada, které se zkráceně říká také Protrženka, není jen místem katastrofy, ale také krásným zákoutím Jizerských hor. Pokud jste ji ještě nenavštívili, určitě sem zamiřte.

Ještě před pár lety byla Protržená přehrada tak trochu tajemným místem. Od katastrofy v roce 1916 uběhlo už hodně vody. Místo zarostlo stromy a skrylo smutnou minulost. Mezi stromy občas vykoukla šoupátková věž a skoro náhodou člověk občas narazil na zbytky hráze.

K protržení přehrady došlo 18. září 1916. Tehdy přitom neuběhl od dostavby celého díla ani rok. Při katastrofě bylo poničeno mnoho staveb a o život přišlo více než 60 lidí.

Dnes už ale místo, kudy protéká Bílá Desná, vypadá úplně jinak. Od roku 2016 se začalo pracovat na kultivaci místa, které bylo v roce 1996 prohlášeno za kulturní památku, a dnes je oblíbeným turistickým cílem.

Po vykácení celé místo výrazně prokouklo. O historii informují návštěvníky tabule a dokonce je tu i stánek s občerstvením. Místem vás provede Naučná stezka Protržená přehrada nebo žlutá turistická, která vás provede i kolem pomníku obětem tragédie z roku 1916.

Další zajímavostí u Protrženky je štola, dnes již nepřístupná, která propojovala přehradu s vodní nádrží Souš. Nejenže je štola vyhlášeným zimovištěm netopýrů, dříve bylo údajně vidět z jednoho konce štoly světlo vycházející z druhé strany. Dnes už je ale vyústění štoly u Souše poměrně zarostlé.

K Protržence se můžete vydat z mnoha míst. Záleží už jen na tom, zda chcete ťapat pěšky nebo jet na kole či koloběžce. Výlet si můžete naplánovat třeba z Josefova Dolu, Albrechtic v Jizerských horách, Desné, Jizerky nebo třeba od Souše.

Foto FB/Protržená přehrada

Štítky Protržená přehrada, Jizerské hory, výlet, přehrada, katastrofa, Souš (Králický Sněžník), Bílá Desná

VIDEO: Protržená přehrada. Prohlédněte si tohle zákoutí Jizerských hor z ptačí perspektivy  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.