Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Šel fotit jeleny a narazil na vlky. Jedinečné setkání zažil fotograf v Lužických horách

Potkat vlka ve volné přírodě zůstává stále velkou vzácností. Přestože spatřit pobytové znaky těchto šelem se vám může poštěstit, setkání s vlkem tváří v tvář je opravdovou výjimkou. A právě to se povedlo fotografovi Aleši Chmelíčkovi.

O svůj zážitek se podělil s Hnutím DUHA Olomouc, které se v Česku dlouhodobě věnuje monitoringu velkých šelem. Fotograf popisoval, jak k celému setkání došlo. Na konci září vyrazil do Lužických hor s cílem ulovit pár pěkných snímků jelenů.

Netušil, že štěstí mu bude přát a vedle paroháčů zažije i setkání s vlkem, tedy rovnou se dvěma. „Scéna tak, jak se stala, se mi navždy vryje do paměti. Při focení jelenů v Lužických horách jsem při výstupu do svahu zaregistroval pohyb a v němém úžasu jsem zjistil, že asi 40 metrů ode mne prochází vlk. Byl jsem mimo jeho zorné pole,“ popisuje Chmelíček.

Poprvé v životě spatřit vlka, to asi musí být věc. Není dovu, že fotograf na chvíli zcela zamrzl. „Hned co se vzpamatuji … poklekám, zaměřuji vlka do hledáčku a spouštím sekvenci fotoaparátu. Odkláním zrak od hledáčku a spolu s prvním registruji druhého vlka (byli asi 6 metrů od sebe), který musel v době focení vystoupit z protilehlé rokle, tento už mě odhalil. V poklusu dohnal svého druha a oba zmizeli v členitém terénu. Usedl jsem ke stromu a s úsměvem na tváři si vychutnával tento nevšední zážitek," dodává fotograf.

V Lužických horách probíhá monitoring od roku 2016. Teprve ale loni v lednu se zde podařilo přítomnost vlků potvrdit. Dobrovolníci tehdy zdokumentovali první stopní dráhy, vlčí trus a strženou kořist.

Foto selmy.cz/ Aleš Chmelíček

Štítky vlk, Lužické hory, šelmy, hnutí DUHA Olomouc, fotograf, jelen, Česko, Olomouc

Šel fotit jeleny a narazil na vlky. Jedinečné setkání zažil fotograf v Lužických horách  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.