Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Lužických horách přibudou další zapomenutá místa. Budou odhalovat zdejší minulost

Lužické hory se již brzy pochlubí dalšími tzv. zapomenutými místy. Nová dvě místa budou připomínat dnes ji neexistující sklářskou huť a řezárnu sametu.

V Polevsku v Lužických horách přibudou na multimediální turistické stezce další dvě takzvaná zapomenutá místa, celkem jich bude šest. Jde o česko-německý projekt, který má oživit historii zaniklých staveb v tomto regionu. Letos se do něj zapojilo 16 lidí z Česka a Německa, výsledky svého bádání představí v Polevsku 2. listopadu, informovala v tiskové zprávě spoluautorka přeshraničního projektu Petra Zahradníčková z Lužického horského spolku.

Na multimediální stezce jsou zatím dva bývalé hostince, kaplička a bývalá poustevna. Připomínají je informační cedule s QR-kódy, pod kterými se skrývají asi čtyřminutová videa vytvořená z dobových fotografií, textů z kronik a výpovědí pamětníků. Letos obdobně přibudou dva zapomenuté průmyslové podniky, po jejichž existenci už není ani stopy. „Konkrétně se jedná o bývalou sklářskou huť Anna postavenou v roce 1900 a řezárnu sametu fungující ve středu obce od roku 1884. Oba podniky po roce 1945 svou činnost již neobnovily,“ uvedla Zahradníčková.

Projekt je podpořený z Česko-německého fondu budoucnosti. Jedním z jeho cílů je odbourávání vzájemných předsudků mezi Čechy a Němci. „Obecně v obou národech, a v pohraničních maloměstech paradoxně možná více než ve vnitrozemí, přetrvávají předsudky k druhému národu, které se předávají z generace na generaci. V nejmladší generaci jich je již nejméně, ale i tak se jich dost najde,“ uvedla již dříve Zahradníčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lužické hory, zapomenutá místa, turistika, Polevsko, projekt, Česko, Německo, Česko-německý fond budoucnosti

V Lužických horách přibudou další zapomenutá místa. Budou odhalovat zdejší minulost  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.