Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pocty hejtmana se letos dočkala plavkyně Pechová nebo válečný veterán Haisler

Hejtman libereckého kraje Martin Půta včera předal ocenění Pocta hejtmana celkem osmi osobnostem. Cenu si odnesli sklářská výtvarnice, dirigent nebo spisovatel.

Legionář a válečný veterán Josef Haisler nebo Markéta Pechová, která jako první handicapovaná plavkyně překonala kanál La Manche, převzali dnes v Liberci ocenění Pocta hejtmana 2019. Spolu s nimi hejtman Martin Půta ocenil dalších šest osobností, z toho jednu in memoriam. Ocenění uděluje hejtman lidem, kteří se zasloužili o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě.

Čestné uznání a zlatý dukát předává od roku 2006 hejtman vždy u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa. Od roku 2013 může adepty na ocenění navrhovat široká veřejnost. „Letos nominovala 30 kandidátů, finálních osm osobností vybrala odborná porota,“ řekl mluvčí kraje Filip Trdla. V minulých letech už cenu převzalo 81 osobností.

Již 23. října doma při osobním setkání s hejtmanem převzala ocenění sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová za celoživotní přínos v oboru sklářství a výtvarnictví. Spolu s manželem Stanislavem Libenským ovlivnili několik generací sklářských výtvarníků. Za celoživotní přínos sklářství a bižuterii ocenil hejtman Jaroslava Hlubůčka, který stál u zrodu Hospodářské komory ČR a Svazu výrobců skla a bižuterie a zasloužil se o záchranu bižuterního průmyslu po rozpadu holdingu Jablonex.

Za ojedinělý přínos pro literaturu ocenil dnes hejtman turnovského rodáka Jaroslava Rudiše, spisovatele, autora několika divadelních her a komiksů a nositele prestižní Ceny literárních domů nebo Ceny Jiřího Ortena. Zlatý dukát si z liberecké Oblastní galerie odnesl také dirigent orchestru Divadla F.X.Šaldy Graziano Sanvito. Hejtman ho ocenil za celoživotní přínos v oblasti hudby. Mimo jiné stál u zrodu amatérského Podkrkonošského symfonického orchestru, který patří ke špičce ve svém oboru v České republice.

Architekta Jiřího Suchomela, který se mimo jiné zasloužil o vznik liberecké architektonické fakulty, ocenil hejtman za celoživotní přínos v oboru architektury. In memoriam ocenil hejtman také záchranáře Michala Beneše, pilota a dobrovolného člena Horské služby ČR, který zahynul při výcviku letos v březnu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky pocta hejtmana, ocenění, kraj, Liberecký kraj, Martin Půta, Česko, Jaroslava Brychtová, Lamanšský průliv, Liberec, Československo, Stanislav Libenský, Jaroslav Rudiš

Pocty hejtmana se letos dočkala plavkyně Pechová nebo válečný veterán Haisler  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.