Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hygienici si v posledních měsících posvítili na zařízení pro děti a mladistvé

Krajská hygienická stanice (KHS LK) provedla během 3. čtvrtletí letošního roku celkem 153 kontrol, které byly zaměřeny na zařízení a provozovny pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých.

Hygienici tak navštívili nejen školy a školská zařízení, ale také různé dětské tábory a další zotavovací akce nebo stravovací zařízení. Na začátku školního roku se pak hygienici pravidelně vydávají do škol, kde se během prázdnin často rekonstruuje a uklízí. „Na začátku školního roku se setkáváme s vylepšenými provozy kuchyní i škol. Přesto ale nacházíme různé závady,“ přiznala Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých.

Takovými závady odhalí odbroníci například ve stavebně technickém stavu objektu, jako například olupující se malva nebo zrezivělé povrchy zařízení přicházející do styku s potravinami, nebo třeba ve skladování potravin. Občas tak objeví potraviny s prošlými daty minimální trvanlivosti či spotřeby. „Dalšími závadami může být dodatečné zmrazování, neoznačené potraviny nebo chybějící jednorázové osušování rukou,“ uvedla mluvčí KHS LK Zuzana Balášová.

Hygienici také odhalili zanešenou vzduchotechniku. Za různé nedostatky uložila KHS celkem 5 pokut v celkové výši 17 tisíc korun. Jedna střední škola si vysloužila ještě pokutu ve výši 4 000 korun. „Důvodem bylo neodstranění závad, konkrétně poškozené podlahové krytiny a chybějícího přívodu teplé vody u umyvadel v hygienických zařízeních, ve stanoveném termínu,“ dodala Balášová.

Foto Šárka Kotzinová

Štítky hygiena, KHS, dětí, jídelna, školy, Krajská hygienická stanice, jídlo

Hygienici si v posledních měsících posvítili na zařízení pro děti a mladistvé  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.