Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

I tento víkend se v Libereckém kraji lyžovalo. Střediska fungují v omezeném provozu

I když sněhu zatím letošní zima moc nenadělila, ve všech větších střediscích se o víkendu lyžovalo. V některých místech je podle provozovatelů na sjezdovkách až půl metru sněhu.

V Libereckém kraji o víkendu lyžovaly podle údajů od provozovatelů tisíce lidí. V omezeném provozu byla otevřena všechna větší střediska, na sjezdovkách je od pěti do 55 centimetrů sněhu.

Letošní sezona zatím patří k nejteplejším v posledních 20 letech, i proto v krkonošském Harrachově poprvé jezdily obě lanovky na Čertovu horu až o tomto víkendu. Náměstek tamního skiareálu Vlastislav Fejkl řekl, že v sobotu i dnes panovalo v Harrachově konečně zimní počasí. „V sobotu lyžovalo vedle lanovek u mamutího můstku a v Rýžovišti asi 2000 lidí, v neděli zhruba stejně. Zvýšil se zájem o lyžařské školy, o půjčovny lyží a snowboardů,“ řekl Vlastislav Fejkl. Podle Fejkla přijelo do Harrachova hodně návštěvníků z Polska, kde není tolik sněhu jako v české části západních Krkonoš.

Na sjezdovkách je většina sněhu uměle vyrobená, a to nejen v Harrachově. Přírodního je málo. Ředitel skiareálu v sousední Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák řekl, že i na Lysé hoře je ho jen 12 centimetrů. „Obvykle tam bývá metr až metr a půl, loni dokonce dva,“ uvedl Vít Pražák. Rokytnice je největší středisko kraje, z více než 21 kilometrů se dá ale zatím lyžovat jen na necelých dvou kilometrech. Počasí zhatilo plány skiareálu otevřít na víkend další sjezdovku, dlouhou asi tři kilometry. Před víkendem pršelo a foukal teplý vítr. V sobotu i dnes v Rokytnici lyžovalo zhruba 1200 lidí, obvykle jich bývá dvakrát až čtyřikrát více.

Středisko v krkonošských Pasekách nad Jizerou s dvěma otevřenými sjezdovkami mělo v sobotu i dnes asi 1000 návštěvníků, což je průměrná návštěvnost. „Bylo skoro plno, dnes to bylo o trochu lepší,“ uvedl za středisko Martin Řípa.

Zhruba 3000 lyžařů bylo v Jizerských horách v areálech Ski bižu, na Tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově. „Je to samozřejmě méně než loni, s ohledem na letošní zimu jsme ale spokojení,“ uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Obdobně tento víkend vnímá i ředitel areálu na Ještědu v Liberci Jakub Hanuš. „Konečně nám trochu přálo počasí. Lyžaři přijeli, měli jsme okolo 600 návštěvníků, což je na poměry letošní zimy docela dobré,“ uvedl Hanuš.

Omezené podmínky jsou v Jizerských horách i Krkonoších pro běžkaře. „Přijatelné podmínky pro běžkaře jsou od nadmořské výšky asi 800 metrů. Lyžovat se dá hlavně na zpevněných cestách, kam napadlo více sněhu než na cesty sevřené vysokými lesy. Příjemněji se však teď jezdí v Krkonoších na skialpech než než na běžkách,“ popsal Fejkl situaci v okolí Harrachova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Falout

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký, Liberecký kraj, sjezdovka, zima, Harrachov, Krkonoše, běh na lyžích, Rokytnice nad Jizerou, Čertova hora, Polsko, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I tento víkend se v Libereckém kraji lyžovalo. Střediska fungují v omezeném provozu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.