Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sníh sice nepadá, podmínky pro lyžování se ale přeci jen trochu zlepšily

Přestože v údolích ani na horách není až na výjimky po sněhu ani památky. Skiareály v Libereckém kraji jsou v provozu, i když jen v částečném. Díky tomu, že ale nepřišla obleva, se daří alespoň uměle zasněžovat.

Podmínky pro lyžování v zimních střediscích v Libereckém kraji se mírně zlepšily. Obavy z oblevy se nenaplnily, nepřišla, dokonce bylo možné vyrábět umělý sníh, vyplývá z informací od provozovatelů středisek. Skiareály jsou ale nadále jen v částečném provozu, na sjezdovkách leží od deseti do 60 centimetrů sněhu.

„Počasí k nám bylo milosrdné. Něco málo připadlo, byli jsme schopni dvě noci zasněžovat,“ uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Společnost provozuje v Jizerských horách tři střediska. „Nabídka je stále stejná, ale podmínky na Severáku a Beřichově jsme vylepšili. A na Tanvaldském Špičáku připravujeme červenou, potřebujeme ještě dva dny zasněžovat,“ dodal.

Lepší podmínky než před týdnem jsou i v Černé Říčce v Desné. „Počasí posledních dnů nám dovolilo zasněžovat a chystáme další sjezdovky,“ uvedl za jizerskohorské středisko Martin Lauer. V areálu jsou otevřené zatím dvě ze čtyř sjezdovek, v neděli zřejmě bude možné lyžovat na třetí.

Na Ještědu v Liberci je v týdnu v provozu jen nejdelší sjezdovka Skalka, o víkendu budou otevřené i F10 a Liberecká. „Aktuální počasí umožňuje dále zasněžovat horní části areálu na sjezdovkách Pod lany a Slalomák,“ uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš. Pokud to je možné, pokračuje zasněžování kritických míst stávajících tratí.

V krkonošské Rokytnici nad Jizerou, jež je největším skiareálem v kraji, je zatím možné lyžovat jen na zhruba dvou z více než 21 kilometrů. Na víkend možná přibude tříkilometroví modrá sjezdovka z Lysé hory. „Děláme vše pro to, abychom ji otevřeli,“ uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Lépe jsou na tom v sousedním Harrachově, kde mají lyžaři k dispozici pět kilometrů sjezdovek.

„Na tu bídu letošní zimy to je dobré, sněhu nepřibývá, ale ani neubývá, a na víkend slibují nějaké sněžení. Tak věříme, že se to zlepší,“ uvedl za středisko Vlastislav Fejkl. Bezmála pět kilometrů sjezdovek je otevřeno i v krkonošských Vítkovicích, kolem dvou kilometrů mají v Pasekách nad Jizerou, Vysokém nad Jizerou a na Benecku.

Omezené podmínky jsou nadále v Jizerských horách i Krkonoších pro běžkaře. „Ve vrcholových partiích máme asi 20 centimetrů, na okrajových místech je to špatný. Takové ty běžné úseky, které se na jaře už neudržují, tak jsou beze sněhu, třeba přes Krásnou Máří,“ uvedla ředitelka Jizerská o.p.s. Radka Davidová. Rolby společnosti k úpravě magistrály v Jizerských horách letos ještě nevyjely, zatím se použil jen skútr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook:SKiareál Šacberk

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký, sjezdovka, Liberecký kraj, Jizerské hory, Martin Lauer, Severák, Tanvaldský Špičák, Desná, Černá Říčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh sice nepadá, podmínky pro lyžování se ale přeci jen trochu zlepšily  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.