Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lumpů v kraji ubývá. Kriminalita zde byla loni nejnižší za dvacet let

Přestože celkově v Česku kriminalita během loňského roku stoupla o 3,5 procenta, v Libereckém kraji naopak klesla. A to skoro o pět procent. Zároveň ale museli policisté loni řešit více případů řešených jako vražda.

V Libereckém kraji loni klesla kriminalita skoro o pět procent, policie vyšetřovala 8572 trestných činů. Je to nejnižší počet minimálně za posledních 20 let. Meziročně ale přibylo případů vyšetřovaných jako vražda, byly čtyři, vyplývá ze statistik policie zveřejněných na webu.

V republikovém měřítku kriminalita stoupla o 3,5 procenta na 199.221 trestných činů, kromě Libereckého kraje pokles loni v meziročním srovnání zaznamenal jen Zlínský kraj. Policie v Libereckém kraji loni objasnila 57 procent vyšetřovaných trestných činů, o dvě procenta více než v roce 2018. Objasněnost za celou republiku byla loni 53,2 procenta.

Ze čtyř trestných činů vražd v Libereckém kraji byly v roce 2019 tři ve stádiu pokusu. Násilnou smrtí zemřela v listopadu na následky bodných ran v České Lípě mladá žena. V jejím bytě ji zabil její bývalý partner, k činu se podle policie přiznal. V dalších třech případech oběti útok přežily.

Psali jsme: Žena ve vzteku pobodala manžela, sama pak chtěla spáchat sebevraždu

Na jaře v bytě v Jablonci nad Nisou starší žena v hádce několikrát bodla svého manžela, v červnu mladistvý v Liberci zaútočil na jiného muže dřevěnou násadou a v prosinci osmatřicetiletý muž zapálil v Jablonci nad Nisou kůlnu se spícím bezdomovcem. Motivací k jeho činu byla zřejmě žárlivost kvůli ženě.

Psali jsme: Muž podpálil kůlnu se spícím bezdomovcem, důvodem byla žárlivost

V roce 2018 policie v kraji vyšetřovala dvě vraždy, při obou oběti zemřely. Násilných trestných činů ale v kraji meziročně mírně ubylo, ze 726 na 722. Objasnit se loni podařilo policistům více než dvě třetiny z nich. Nejčastěji se policisté v uplynulém roce zabývali vyšetřováním krádeží, tvořily třetinu jejich případů. Vyšetřovali i 1239 hospodářských trestných činů a 134 mravnostních. V roce 2018 to bylo 1375 hospodářských a 123 mravnostních případů. Loni se policisté v kraji zabývali také 30 případy nedovoleného ozbrojování a čtyřmi s podezřením na hanobení národa či podněcováním k rasové nebo národnostní nenávisti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, kriminalita, Liberecký, 2019, Liberecký kraj, vražda, policie, trestný čin, Česko, Jablonec nad Nisou, Zlínský kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lumpů v kraji ubývá. Kriminalita zde byla loni nejnižší za dvacet let  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.