Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Oblevu většina skiareálů přečkala. Nelyžuje se na Javorníku a na většině míst v Bedřichově

Většina větších lyžařských areálů v Libereckém kraji oblevu a déšť ze začátku tohoto týdne vydržela. Nelyžuje se pouze na Javorníku u Liberce a v Bedřichově v Jizerských horách je v provozu jen dětský vlek.

V dalších dnech by se ale podmínky měly díky ochlazení a sněžení zlepšit. Od středy do dnešního rána připadlo v horách až deset centimetrů sněhu a podle předpovědi by do pátečního rána mělo přibýt dalších až 15 centimetrů.

„Myslím, že před sebou máme pěkné dny,“ řekl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Společnost v Jizerských horách provozuje areály na Tanvaldském Špičáku, v Bedřichově a Severák v Hraběticích. Problémy s dostatkem sněhu jsou podle Bažanta jen v Bedřichově. „Uvidíme, kolik toho připadne, ale na víkend by v Bedřichově mohl být opět v provozu dlouhý vlek na Malinovce,“ uvedl Bažant.

Velmi dobré podmínky hlásí areál Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. „Obleva nám neublížila, podložka je ztuhlá a připadl na ni nový sníh. Je to pěkně poprášené,“ uvedl za středisko Martin Lauer. Dobré podmínky jsou také na Ještědu v Liberci, lyžovat se tam dá na pěti kilometrech upravených sjezdovek s pokrývkou 35 až 45 centimetrů sněhu.

V provozu jsou všechny areály v západní části Krkonoš. „Obleva nám ublížila dost. Sjezdovky, co se nezasněžovaly, tak ty byly passé, co se zasněžovalo, to nějak přežilo. Ale napadlo doteď asi deset centimetrů sněhu, má se ochladit, tak se to snad zlepší,“ uvedl provozovatel skiareálu v Pasekách nad Jizerou Martin Řípa.

Hodně přírodního sněhu zmizelo i z Harrachova, technický ale na sjezdovkách vydržel. „Ještě v úterý byly podmínky pro lyžování hraniční, teď se ale díky novému sněhu výrazně zlepšily. Harrachov už není opršelý a šedivý, ale zase krásně bílý,“ řekl náměstek ředitele areálu Vlastislav Fejkl.

Zatímco v Harrachově při oblevě sníh rychle mizel, na hřebenech Krkonoš vydržel podle horské služby až do výšky jednoho metru. „Nahoru se teď dostanou lépe skialpinisté než běžkaři, pro které se na některých lesních cestách kvůli nedostatku sněhu nedá ani projet stopa,“ uvedl Fejkl. „Skialpinisté ji nepotřebují. Nejlepší podmínky jsou na zpevněných odvodněných cestách, kde déšť nepožíral a neodplavoval sněhovou pokrývku.“ dodal Fejkl.

Pro běžkaře by se ale podmínky díky sněžení měly v následujících dnech zlepšit. Totéž platí pro magistrálu v Jizerských horách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, Bedřichov, Javorník, Jizerské hory, Liberec, Liberecký kraj, sjezdovka, Harrachov, Martin Lauer, Krkonoše, Tanvaldský Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblevu většina skiareálů přečkala. Nelyžuje se na Javorníku a na většině míst v Bedřichově  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.