Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj uzavřel muzea, galerie i knihovnu

Liberecký kraj dnes v reakci na první potvrzený případ onemocnění COVID-19 v regionu až do odvolání uzavřel nejen Oblastní galerii v Liberci, ale také Muzeum Českého ráje v Turnově a Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě.

Uzavřena je i Krajská vědecká knihovna v Liberci včetně poboček v libereckých čtvrtích Králův háj, Machnín, Rochlice, Ruprechtice, Vesec a Kunratická. ČTK o tom informoval mluvčí kraje Jan Mikulička. „Uživatelé knihovny, kteří mají doma zapůjčené knihy, je mohou vracet prostřednictvím takzvaného biblioboxu,“ doplnil. Už od středy zrušil krajský úřad úřední hodiny, s veřejností komunikuje jen prostřednictvím telefonu nebo e-mailu.

V Česku bylo dosud potvrzeno 94 případů nakažených koronavirem, nákaza je ve všech 14 krajích. Nejvíc nemocných má Praha. V Libereckém kraji prokázal test onemocnění u devětapadesátileté ženy, která byla lyžovat v Itálii. „Průběh onemocnění zatím není závažný, žena leží na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Uzavřít pro veřejnost s okamžitou platností všechny městské organizace a zrušit všechny kulturní a sportovní akce se dnes rozhodli v Jablonci nad Nisou. Ve druhém největším městě v Libereckém kraji je zavřené Eurocentrum, kina Junior i Radnice, městská sportovní a atletická hala, zimní stadion, plavecký bazén, ale také Městské divadlo, knihovna a turistické a informační centrum včetně Galerie MY. Městská doprava bude dál jezdit v prázdninovém režimu. „Od pondělí 16. března pak budou uzavřené i mateřské školy,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Kvůli riziku nákazy jsou pro návštěvy zavřené všechny nemocnice v Libereckém kraji a domovy pro seniory. Od středy zrušilo veškerý program pro seniory třeba Komunitní středisko KONTAKT v Liberci. Uzavřené jsou i základní, střední a vyšší odborné školy. V Libereckém kraji jsou ale jarní prázdniny, a zhruba 55.000 školáků se tak opatření dotkne až příští týden. Zrušeny byly všechny akce s účastí více než stovky lidí. Zavřená jsou kina a také například liberecký bazén.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVKLi

Štítky ČR, zdraví, správa, kultura, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, galerie, knihovna, Liberec, nemoc, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Muzeum Českého ráje v Turnově, Česko, Vladimír Valenta, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj uzavřel muzea, galerie i knihovnu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.