Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podle provozovatelů skiarelů návštěvnost ovlivňuje spíš počasí než koronavirus

Návštěvnost v zimních střediscích v Libereckém kraji ovlivňuje v posledních dnech spíš nepřízeň počasí než obavy z koronaviru, řekli provozovatelé největších areálů v Jizerských horách a západních Krkonoších.

Navzdory oblevě a dešti jsou stále podmínky k lyžování dobré, na svazích leží od 20 do 70 centimetrů sněhu. Lyžuje se na zhruba 70 kilometrech z 97 kilometrů sjezdovek, které jsou v kraji k dispozici.

„Sněhu dramaticky neubývá, na tratě ho rozhrnujeme z připravených deponií (míst skladování sněhu),“ řekl Vlastislav Fejkl, provozní náměstek Sportovního areálu Harrachov. „V průměru leží na sjezdovkách 30 centimetrů sněhu. V pátek by mělo znovu sněžit a ochladit se. Stále věříme, že se u nás bude lyžovat nejméně do konce března,“ dodal. Návštěvnost se podle něj stále drží vysoko i díky školním prázdninám, ať již plánovaným nebo mimořádným, o nichž rozhodla kvůli koranaviru Bezpečnostní rada státu. „V úterý přepravily naše dvě lanovky na Čertově hoře zhruba tisíc lidí,“ dodal.

Dobré podmínky stále nabízejí také největší jizerskohorská střediska na Severáku a Tanvaldském Špičáku, která provozuje společnost SKI Bižu. Horší je podle ředitele Pavla Bažanta situace v Bedřichově, kde je sněhu málo a v neděli tam zřejmě sezonu ukončí. „Severák a Špičák by měly dál zůstat v provozu, záleží ale na tom, jestli provoz ve střediscích neukončí kvůli koronaviru vláda,“ řekl. Opatření zavedená kvůli nákaze už ale i na zimní střediska dopadla. „Školy zrušily lyžařské výcviky, které ještě byly objednané,“ dodal Bažant.

To potvrdil i Vít Pražák z největšího zimního střediska v Libereckém kraji - v Rokytnici nad Jizerou. Na tamních na jih obrácených svazích se ale podle něj navíc silně podepsala obleva. Hlavně v dolních partiích sněhu výrazně ubylo. „Na pátek až neděli jsme pro školáky dali zvýhodněné celodenní skipasy za 300 korun, uvidíme, jaký bude zájem,“ řekl. O víkendu se také podle něj podle počasí rozhodnou, zda ještě zůstane areál v příštím týdnu v provozu, nebo se bude v neděli lyžovat naposledy.

Ve Skiareálu Ještěd v Liberci už mají rozhodnuto. Sezona tam skončí v neděli. „Důvodem je úbytek sněhu zaviněný oblevou, ale i pokles zájmu lyžařů,“ řekl ředitel areálu Jakub Hanuš. Hlavně v dolních partiích sjezdovek podle něj sníh kvůli teplému počasí rychle mizí. „Obávali jsme se, že budeme muset zavřít ještě dřív, ale do neděle to ještě udržíme,“ dodal. I na Ještědu už se podle Hanuše lyžuje za ceny vedlejší sezony.

Dobré podmínky zatím hory nabízejí také běžkařům. Obleva sice zhoršila podmínky v nižších polohách Krkonoš, na hřebenech je ale stále metr sněhu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, přehled, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, Krkonoše, sjezdovka, Jizerské hory, Sportovní areál Harrachov a.s., Bezpečnostní rada státu, Ještěd, Tanvaldský Špičák, Čertova hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle provozovatelů skiarelů návštěvnost ovlivňuje spíš počasí než koronavirus  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.