Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Tři desítky alejí v kraji by se měly dočkat revitalizace

Liberecký kraj se dlouhodobě věnuje péči o aleje podél krajských silnic druhé a třetí třídy. V plánu má úpravu minimálně 30 dalších alejí na Novoborsku, Českodubsku a Semilsku.

Tyto projekty jsou zatím ve fázi projektových příprav. Realizace projektů se odvíjí mimo jiné od získání evropské dotace. Během posledních dvou let dokončil kraj celkem 13 alejí. „Dalších 8 alejí čeká ošetření a nová výsadba v letošním roce,“ informoval náměstek hejtmana Jan Sviták.

O dalších osmi alejích se rozhodne v následujících dnech, kdy se bude vydávat rozhodnutí o přidělení dotace. Pokud kraj peníze dostane, revitalizace se uskuteční v letošním nebo příštím roce. „Samozřejmě budeme o dotaci žádat i letos. Věříme, že ji získáme a že díky tomu vyrostou podél krajských silnic nové stromy a ty stávající budou zase o něco zdravější,“ řekl radní Jiří Löffelmann.

Revitalizace každé aleje probíhá individuálně na základě posouzení odborným arboristou. Může být ošetřena jen ořezem nebo odstraněním poškozených větví. Pokud má strom  narušenou stabilitu nebo je ve větší míře suchý, může dojít až k jeho pokácení. „Náhradní výsadba vždy ctí původní druhy výsadby,“ informoval Löffelmann. Pokud tak byly do té doby na místě například ovocné stromy, nové budou také takové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky aleje, Liberecký, revitalizace, alej, Liberecký kraj, okres Semily, Jiří Löffelmann, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři desítky alejí v kraji by se měly dočkat revitalizace  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.