Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dnes zasedal Krizový štáb Libereckého kraje. Řešil uzavření hranic i nedostatek roušek

Dnes se sešel Krizový štáb Libereckého kraje. Řešil se nedostatek ochranných pomůcek nebo uzavření hraničních přechodů.

Kraj již obdržel tři tisíce respirátorů. To ale nestačí. „Musíme chránit zejména všechny, kteří jsou takzvaně v první linii. Současné zásoby v nemocnicích a na záchranné službě Libereckého kraje stačí do úterý, maximálně do středy,“ informoval náměstek hejtmana Přemysl Sobotka. Podle něj je nemyslitelné, aby kraj čekal na dodávku ochranných pomůcek dalších šest dnů.

Vedení kraje se tak chce snažit sehnat pomůcky vlastní cestou. Samotné zásobování seniorů zajistí v jednotlivých částech kraje různé organizace. „Na Českolipsku se o zásobování seniorů postará Dobrovolnické centrum ADRA, na Jablonecku a Semilsku zajistí rozdělení Český červený kříž a v Liberci bude zásobovat Komunitní středisko Kontakt Liberec,“ komentoval náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Dalším velkým tématem bylo uzavření hraničních přechodů. Hranice mezi Českou republikou a Polskem se uzavřenou v neděli o půlnoci. Kraj také přikročil k ještě většímu omezení vlakové dopravy. Původně měla linka z Liberce do Varnsdorfu pouze projet německé území bez zastavení. „Kvůli omezením, která od nedělní půlnoci zavede Polská republika, bude vlak končit již v Hrádku nad Nisou,“ řekla Andrea Fulková za oddělení tiskové a vnějších vztahů.

Jediný průjezdným hraničním přechodem bude tak ten na trase Harrachov-Jakuszyce. Mimo jiné se také ruší skibusy z Liberce a Jablonce na Bedřichov  na Smědavu. Zároveň Krizový štáb doporučil všem lyžařům, aby se nevydávali na Jizerskou magistrálu a nezvyšovali tak riziko přenosu nemoci. Krizový štáb by měl zasednout znovu zítra odpoledne.

S otázkami ohledně koronaviru se můžete obracet na jednotlivé instituce zabývající se touto problematikou, na ministerstva a také na speciální infolinku zřízenou Libereckým krajem. Tato linka na čísle 485 226 999 funguje denně od 8 do 20 hodin.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky krizový štáb, opatření, koronavirus, Liberecký kraj, hraniční přechod, Liberec, Přemysl Sobotka, Polsko, Český červený kříž, Pavel Svoboda, Česko, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes zasedal Krizový štáb Libereckého kraje. Řešil uzavření hranic i nedostatek roušek  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.