Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj obdržel přes 18 tisíc respirátorů. Nabízí jejich výměnu za ochranu s vyšší kvalitou

Liberecký kraj dostal v noci na dnešek od státu 18.400 respirátorů, které ale nejsou nejvyšší kvality. Dnes je rozveze do zdravotnických zařízení. Kraj zároveň žádá jednotlivce i firmy, aby mu věnovali, případně směnili, respirátory FFP3, pokud je mají k dispozici. Na sociálních sítích o tom dnes informoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Ze zásilky z Číny podle hejtmana měli dostat 22.500 respirátorů FFP2, obdrželi jich ale o 4100 méně. „Tohle množství respirátorů nám vystačí maximálně na tři dny, tak věřím, že po první zásilce z Prahy budou vzápětí následovat i další,“ uvedl Půta. Došlé respirátory kraj podle hejtmana rozdělí nejen mezi nemocnice, ale i praktické lékaře, pediatry, zubaře a další ambulance.

Hejtman zároveň vyzval jednotlivce, firmy a samosprávy, aby nejkvalitnější respirátory FFP3 nepoužívali na běžné činnosti. „Jde o zbytečný luxus a plýtvání. Tahle kategorie je potřebná pro nemocnice na operace a pro záchranku při kontaktu s pacienty, kteří mohou být COVID-19 pozitivní,“ uvedl hejtman. Podle něj pro většinu běžných činností stačí plátěná rouška. „A pro několik exponovaných respirátor FFP2, třeba pro řidiče v dopravě nebo pracovníky v obchodech a na úřadech, kteří musí být v kontaktu s větším množstvím lidí,“ řekl.

Žádá proto jednotlivce i organizace, aby tyto respirátory odevzdali do nemocnic nebo záchranné službě, případně kontaktovali linku Krizového štábu Libereckého kraje 485 226 999. „Rádi je vyměníme za FFP2 klidně ve výhodném směnném kurzu,“ dodal hejtman.

V Libereckém kraji je devět potvrzených případů nemoci COVID-19, což je nejméně ze všech krajů v zemi. V celé republice bylo k dnešnímu ránu 904 potvrzených případů, čtyři lidé se vyléčili. První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu i běžného života, lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Liberecký, respirátor, Liberecký kraj, Martin Půta, nemocnice, Čína, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj obdržel přes 18 tisíc respirátorů. Nabízí jejich výměnu za ochranu s vyšší kvalitou  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.