Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé stále porušují nařízení vlády, třeba ohledně nošení roušek. Policisté proto přitvrdí

Bohužel i přes nařízení vlády se policisté stále setkávají s lidmi, kteří nenosí ochranné prostředky obličeje nebo porušili karanténu. V následujících dnech se tak chystají policisté ještě na přísnější kontroly a už nebudou tak tolerantní.

Během osmi dnů obdrželi policisté v Libereckém kraji na 164 oznámení spojených s pandemií COVID - 19. „Většina těchto oznámení se týkala právě nenošení roušek nebo shlukování se osob na veřejných prostranstvích,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Lidé tak dle policie často celou situaci podceňují a navíc svých chováním zdaleka neohrožují jen sami sebe. Policisté evidují přes dvacet přestupků, kterými lidé porušili krizový zákon nebo zákon o ochraně veřejného zdraví. „V sedmi případech se jednalo o osoby pohybující se na veřejnosti bez ochranných prostředků obličeje,“ komentovala Šrýtrová.

A policisté se zabývali i jedním porušením nařízené karantény. Pokuty, které lidem za tyto prohřešky hrozí, přitom nejsou malé. Za porušení karantény může dotyčný vyfasovat pokutu ve výši až 3 miliony. A v řádech milionů se pohybují i nejvyšší možné pokuty při porušení krizového zákona i zákona o ochraně veřejného zdraví.

Vzhledem k tomu, že při domácí karanténě mohou lidé trávit čas i na chatách, zaměřují se policejní hlídky i na takové objekty. „V kraji jsme jich zkontrolovali 1100 a nezjistili jsme žádná závažnější porušení,“ informovala Šrýtrová a připomněla, že ve stavu nouze platí za některé trestné činy daleko vyšší tresty, i když nesouvisí přímo se zdravím.

Ostřejší tresty tak v současné době čekají na zloděje, podvodníky a nebo osoby, které šíří poplašné zprávy či se dopustily například zpronevěry. Takových případů od vyhlášení nouzového stavu řešili policisté v našem kraji celkem dvaatřicet. Aktuálně za takové činy hrozí až osmileté vězení.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, nouzový stav, ČR, koronavirus, COVID-19, karanténa, Liberecký kraj, nařízení vlády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé stále porušují nařízení vlády, třeba ohledně nošení roušek. Policisté proto přitvrdí  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.