Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Více než 32 milionů padlo z městských a obecních kas na boj s koronavirem

Samosprávy v Libereckém kraji už přišel boj s novým koronavirem na 32 milionů korun. Jen samotný kraj vydal už za nákup ochranných prostředků a dezinfekce bezmála 20 milionů korun. Po jednání krizového štábu Libereckého kraje to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V nákupech bude podle něj pokračovat, a to nejen pokud jde o ochranné prostředky, ale také testy a testovací sady, kterých je málo. V plánu kraje je dělat až 600 testů denně.

V regionu zatím testy zpracovává laboratoř největší Krajské nemocnice v Liberci, kde je kapacita zhruba 260 testů denně. Ode dneška začala testy zpracovávat také laboratoř druhé krajské nemocnice v České Lípě. „Ta by měla být zatím schopna zpracovat zhruba 50 klientů denně a myslíme si, že by se mohla dostat ke sto klientům," řekl Půta. Po Velikonocích začne podle něj pro Liberecký kraj testy zpracovávat i další laboratoř v Praze a v případě potřeby je kapacita nasmlouvaná i v Plzni.

„To, co nám teď chybí, jsou odběrové sady, jsme připraveni je i nakoupit,“ řekl hejtman. Kraj chce podle něj otestovat jak klienty, tak hlavně zaměstnance v domovech seniorů. „To jsou ti, u kterých potřebujeme mít jistotu, že nejsou nakaženi, že tu nákazu dál nešíří. To, na co se chceme soustředit, je ochrana klientů v pobytových zařízeních.“ Kraj teď podle něj hledá cestu jak potřebné odběrové sady nakoupit, stejně jako dokázal v minulých týdnech nakoupit dezinfekci nebo ochranné pomůcky.

Krajští zastupitelé kvůli očekávaným nákladům v souvislosti s novým koronavirem už v březnu posílili krizový fond kraje a přidali do něj dalších 20 milionů. Tuto částku už kraj téměř vyčerpal. K dispozici má ještě dalších 15 milionů. V rezervě si ale kraj ponechal i 250 milionů korun z loňského hospodaření, očekává totiž nejen další náklady v souvislosti s nákazou, ale také propad příjmů, zejména těch daňových. Podobně si rezervy začaly vytvářet i obce a města. Třeba Jablonec už kvůli vytvoření rezervy ve výši 120 milionů výrazně proškrtal letošní investice a další výdaje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, obce, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, ochranná pomůcka, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, laboratoř, Krajská nemocnice Liberec, Velikonoce, Česká Lípa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než 32 milionů padlo z městských a obecních kas na boj s koronavirem  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.