Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hasiči dodali do domovů pro seniory a sociálních ústavů 9 000 rychlotestů

Celkem devět tisíc rychlotestů rozvezli včera hasiči v Libereckém kraji do domovů pro seniory a sociálních ústavů.

Zařízení je potřebují k testování svých zaměstnanců, které ve čtvrtek nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Testy dnes hasiči rozvezli do všech 58 ústavů a pobytových zařízení v kraji, řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luděk Prudil. Další testy, které mají hasiči na skladě, jsou podle něj určeny zdravotníkům.

Liberecký kraj už ve středu začal ve spolupráci s hygieniky s pilotním testováním v domovech seniorů v Českém Dubu a v Liberci-Františkově, kde se v minulých týdnech nákaza covid-19 objevila. V Českém Dubu se nakazil údržbář, který do styku s klienty nepřišel. O pár dní později se nemoc objevila v Domově seniorů v Liberci. Koronavirus odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba skončili v nemocnici, jeden z nich zemřel.

Zhruba 200 pracovníků obou pobytových zařízení otestovali hygienici oběma druhy testů - PCR i rychlotesty. První je na prokázání viru a druhý prokazuje protilátky. „Získáme ucelený obraz o zdravotním stavu z hlediska koronavirové infekce. O tom, jestli ten personál v minulosti infekci prodělal, jestli ji prodělal v nedávné nebo blízké době nebo jestli je teď akutně infekční," řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Všechny testy vyšly negativně. Podle náměstka hejtmana pro sociální věci Pavla Svobody (ČSSD) chce kraj i v dalších domovech používat k testování oba druhy testů. „Jen rychlotesty nestačí," řekl.

Na hlavní stanici hasičů v Liberci dnes v poledne dorazila další zásilka od ministerstva vnitra. K uskladnění ochranných prostředků, dezinfekce a testů využívají hasiči část svých garáží, odkud vyvezli záložní techniku. Areál je v blízkosti rychlostní silnice a kamiony mohou najet až dovnitř. Do rozvozů se vedle profesionálních hasičů zapojují podle Prudila i dobrovolné jednotky. „Doposud jsme v souvislosti s covid-19 najezdili už 35.000 kilometrů," řekl. Hasiči zajišťují nejen rozvoz materiálu, ale svým autobusem také přepravovali domů české turisty z evropských letišť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, sociální, hasiči, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, domov, infekční onemocnění, Český Dub, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Vladimír Valenta, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči dodali do domovů pro seniory a sociálních ústavů 9 000 rychlotestů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.