Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj by mohl v budoucnu využít sdružený nákup pro získání ochranných pomůcek

Liberecký kraj zvažuje do budoucna sdružený nákup ochranných pomůcek, do něhož by se mohly přihlásit nejen krajské organizace, ale také nemocnice, města a obce.

Na dotaz to řekl hejtman Martin Půta. S podobnými nákupy má Liberecký kraj dlouholeté zkušenosti. Centrálně nakupoval v minulých letech třeba plyn a elektřinu na komoditní burze, telekomunikační služby, ale také například spotřební materiál v elektronických aukcích.

„Až skončí nouzový stav, tak to, že si kraje budou opatřovat ochranné pomůcky, je diskutabilní, protože kraje nejsou těmi subjekty, které poskytují zdravotní služby, ani nejsou subjekty, které poskytují sociální služby. Diskutujeme ale o nějaké možnosti dlouhodobé soutěže sdružení více zadavatelů,“ řekl Martin Půta.

Lídrem sdružení by podle hejtmana byl v takovém případě kraj, zapojily by se nemocnice, domovy seniorů, pobytové ústavy sociální péče, ale i obce. „Bylo by to podobně, jako když jsme soutěžili telekomunikační služby, kdy se pod jednu zakázku, kterou kraj zorganizoval, mohlo přihlásit až několik desítek subjektů,“ doplnil Půta. Bude ale podle něj nejprve třeba definovat, jaký objem ochranných pomůcek bude potřeba a na jak dlouho.

V souvislosti s pandemií koronaviru uzavřel Liberecký kraj smlouvy na dodávky dezinfekce a ochranných prostředků za 36,37 milionu korun, z toho zhruba polovinu už zaplatil. Kvůli neplánovaným nákladům v souvislosti s pandemií nového koronaviru krajští zastupitelé už v polovině března výrazně posílili krizový fond, když do něj přidali 20 milionů korun, minulý týden získal kraj dalších deset milionů od ministerstva financí. Ze zhruba 45,5 milionu korun, které měl Liberecký kraj k dispozici, zbývá devět milionů.

Na ochranu před novým koronavirem získal Liberecký kraj od ministerstev zdravotnictví, vnitra a ze státních hmotných rezerv zatím téměř 1,62 milionu roušek, zhruba 190.000 respirátorů a půl milionu ochranných rukavic. Vlastními nákupy kraj zajistil ve spolupráci s místními firmami téměř 62.000 litrů dezinfekce a hlavně více než 1,8 milionu ústenek, nanoroušek a nanofiltrů do plátěných roušek, ale také například 32 masek s elektronicky řízenými externími ventilátory pro zdravotníky na exponovaných místech s vysokým rizikem nákazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, ochranná pomůcka, Martin Půta, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj by mohl v budoucnu využít sdružený nákup pro získání ochranných pomůcek  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.