Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj bude chtít po vládě peníze za PCR testy pro samoplátce

Liberecký kraj bude po vládě žádat doplatek za PCR testy na covid-19. Nemocnice v kraji spočítaly cenu pro samoplátce na 2800 korun, vycházela z ceníku schváleného pojišťovnou a odrážela i náročnost odběrů a testování. Ministerstvo zdravotnictví ale stanovilo cenu na maximálně 1756 korun. Podle zdravotníků a vedení kraje to je málo. Rozdíl v ceně za testování bude kraj chtít proplatit po vládě, řekl dnes náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se s požadavkem na dorovnání nákladů obrátí na premiéra Andreje Babiše. „V současné komplikované situaci bohužel vláda občas vydává nařízení, která jsou v praxi obtížně aplikovatelná a v rozporu s ekonomickou realitou. Lidí, kteří překračují hranice, zejména za prací, je v našem regionu velké množství. Chceme jim samozřejmě umožnit nástup do práce bez toho, aby museli složitě shánět odběrové místo k provedení testu," řekl Půta.

Placené testy potřebují zejména takzvaní pendleři, kteří jezdí za prací do sousedního Německa. V Libereckém kraji zajišťují testování páteřní nemocnice. Odběry pro samoplátce poskytují od 28. dubna v Jablonci nad Nisou, další den pak odběry začaly také v České Lípě, Liberci a Jilemnici. V České Lípě ale v pondělí rozhodli s testováním pro samoplátce skončit, zvažovali to i v nemocnicích v Jilemnici a Liberci. S výjimkou páteřních nemocnic ale nikdo jiný v kraji testy pro samoplátce nenabízí.

„Stanovená cena z předpisu ministerstva zdravotnictví nezohledňuje veškeré související náklady spojené s odběrem a laboratorním vyšetřením, pouze samotný laboratorní výkon," řekla v pondělí k ukončení testování pro samoplátce mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová. Na základě rozhodnutí kraje dnes rozhodli v České Lípě, že od středy testování pro samoplátce obnoví. Denně podle Amrichové dělají deset až 15 takových odběrů. Testy vyhodnocuje přímo laboratoř českolipské nemocnice, pro ostatní je zpracovává laboratoř největší Krajské nemocnice v Liberci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, nemocnice, koronavirus, testy, Liberecký, Liberecký kraj, vláda, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Přemysl Sobotka, Martin Půta, Andrej Babiš, Starostové pro Liberecký kraj, Česká Lípa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Osčádal

To je hezké, v Libereckém kraji samoplátci platili za test včetně odběru 3000 Kč. Na jihu republiky soukromá laboratoř nabízela testy včetně odběru a doručení výsledků za 2 600 Kč a ještě na tom vydělala. To znamená, že v Libereckém kraji nejde o službu obyvatelstvu, ale o rejžování na lidech. Naše nemocnice vypočítaly náklady na 2 800 Kč. Cena vypočítaná podle tabulek pojišťovny? Co je to za výpočet, snad udělám jednoduchou kalkulaci z reálných nákladů na materiál a práci. Nebo najděte levnější postup, který dnes už existuje. Bojíte se říct, že patříme mezi kraje s největšími poplatky za testování. Testování není byznys, ale služba lidem. To je o postoji k občanům. Jak to dělají jinde?

Čtvrtek, 21. května 2020, 09:11Odpovědět

Liberecký kraj bude chtít po vládě peníze za PCR testy pro samoplátce  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.