Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na demolici dalších objektů v Ralsku podá kraj žádost o dotaci

Liberecký kraj požádá o dotaci na další demolice objektů v bývalém vojenském prostoru Ralsko, rozhodli o tom krajští zastupitelé. Plánuje stržení dalších 11 objektů, které jsou v havarijním stavu, v oblasti Hradčan a Svébořic. Jejich zbourání přijde podle odhadů na 32,6 milionu korun. Kraj může z programu Podpora revitalizace území Ministerstva pro místní rozvoj ČR získat až polovinu, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh předkládal.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal v roce 2007 od státu část prostoru zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural.

Od roku 2011 nechal kraj ve vojenském prostoru zbourat více než 40 objektů a za demolice zaplatil zhruba 43 milionů korun, na rozdíl od obcí neměl ale v minulosti možnost na demolice čerpat dotace. K zemi už šel například nedostavěný kulturní dům, generální štáb, dvě kotelny a další přidružené budovy. V bourání chce kraj pokračovat navzdory napjatému rozpočtu, kde čeká v souvislosti s koronavirovou pandemií propad daňových příjmů o zhruba 360 milionů korun.

Území Ralska má podle Svitáka navzdory působení armády velký turistický potenciál - nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. Oblast má i bohatou historii. Centrální část Kuřívody založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. V prostoru vznikl Geopark Ralsko, kterému se daří do krajiny lákat turisty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky správa, stavby, demolice, Liberecký, Ralsko, dotace, Liberecký kraj, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Hradčany, Vojenský prostor Ralsko, Svébořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na demolici dalších objektů v Ralsku podá kraj žádost o dotaci  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.