Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nedostatek kapacit v domovech pro seniory chce kraj vyřešit novou strategií

I nadále chce Liberecký kraj podporovat sociální služby, které umožňují seniorům a osobám se zdravotním postižením co nejdéle žít svůj život doma. Zároveň má ale v plánu i zvýšení kapacity v domovech.

„V plánu máme zahrnuto pozvolné navyšování pobytových služeb pro seniory i rozvoj sítě služeb pro osoby s poruchou autistického spektra a pro osoby s chronickým duševním onemocněním,“ sdělil náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Aktuálně mají domovy pro seniory po celém kraji 954 lůžek a domovy se zvláštním režimem celkem 673 lůžek.

Během tří let by mělo dojít ke zvýšení kapacity o cca 500 lůžek. Jednotlivé projekty ale kraj konzultuje s obcemi, kterých by se rozšiřování mělo týkat. „Aktuálně připravujeme navýšení počtu lůžek v Domově důchodců Velké Hamry. Nová lůžka budou určena pro seniory s lehkým chronickým duševním onemocněním a pro seniory s různými typy demence,“ komentoval Svoboda. Ve Velkých Hamrech by mělo přibýt celkem 42 lůžek.

Dále je v plánu výstavba nového objektu v Domově se zvláštním režimem a Domově pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou. Na rok 2021 bude kraj žádat Ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci ve výši 1 062 352 000 korun. „V žádosti jsme zohlednili pravděpodobný růst nákladů v oblasti sociálních služeb, a to nejen v souvislosti s možným navyšováním mezd,“ dodal náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky sociální služby, domov pro seniory, Liberecký, domov, Liberecký kraj, Pavel Svoboda, Velké Hamry, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek kapacit v domovech pro seniory chce kraj vyřešit novou strategií  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.