Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turismus v Libereckém kraji kvete i letos. Někde ale ztráty zřejmě nedohoní

Turistů v Libereckém kraji v červenci přibylo, ztráty zaviněné koronavirovou pandemií se ale zřejmě na řadě míst dohnat nepodaří, zjistila ČTK. Avšak ve výrobně tradičních vánočních ozdob ze skleněných foukaných perlí Rautis v krkonošské Poniklé jsou spokojeni.

Tržby jsou o třetinu vyšší než loni v červenci. Pomohl i krajský projekt Křišťálové údolí (Crystal Valley), který turistům nabízí výhodné týdenní vstupenky do skláren a muzeí, řekl předseda představenstva společnosti Rautis Marek Kulhavý.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Ve světě je však unikátní také koncentrací sklářské a bižuterní výroby. Právě tuto oblast chce kraj turistům otevřít v projektu Křišťálové údolí. Od června do 15. září je tak možné koupit výhodnou týdenní vstupenku za 250 korun pro jednotlivce a za 480 korun pro rodinu až se čtyřmi dětmi.

Vstupenka otevírá turistům zapojené sklářské a bižuterní provozy, muzea a také je možné ji použít třeba na sedačkové lanovce Skalka na libereckém Ještědu. „Hodně lidí k nám přichází právě se vstupenkou Crystal Valley," řekl Kulhavý. Návštěvnost podle něj hodně souvisí s počasím, lidé ale také víc utrácejí. „V červnu jsme měli tržby stejné jako loni, ale o třetinu méně lidí, protože nebyly školní výlety. Červenec je ještě lepší, tržby máme o třetinu vyšší než loni v červenci," řekl Kulhavý.

Zhruba na úrovni loňského července je letos v létě návštěvnost v liberecké zoologické zahradě. Už dopoledne je často problém v okolí zahrady zaparkovat. „Ty návštěvnosti jsou docela příjemné, že bychom ale propad z jara smazali, to ne, možná ho trochu zmírníme," řekl ředitel zoo David Nejedlo. Chybí podle něj hlavně zahraniční turisté. "Občas je už sice v zahradě slyšet němčina a polština, ale spíš ojediněle," dodal. Návštěvnost v červenci je sice o málo lepší než ta loňská, od začátku roku ale zatím zoo prošlo 163.131 návštěvníků, loni jich bylo o 50.475 víc.

Zahraniční návštěvníci chybí také libereckému science centru iQLandia. „Němci a Poláci tvoří v létě třetinu návštěvníků. Oproti standardním několika tisícům jich jsou teď jen desítky," řekl ředitel centra Pavel Coufal. Přibylo podle něj sice tuzemských návštěvníků, propad to ale vyrovnat nemůže. Ve srovnání s loňským rokem je podle něj návštěvnost v červenci o čtvrtinu nižší. „V červenci tak očekáváme zhruba 40.000 návštěvníků," dodal Coufal.

Ztráty zaviněné nucenou covidovou odstávkou nedožene zřejmě ani kabinová lanovka na Ještěd. I když se tam v letních dnech tradičně tvoří fronty, počet přepravených turistů bude v červenci zhruba stejný jako loni. „V tom, abychom mohli zvýšit počet jízd, nás brzdí odbavení. Jízdenky je třeba tisknout a to chvíli trvá," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Přibývá podle něj také lidí, kteří na kopec raději vyrážejí pěšky. „Nechtějí se tísnit v zaplněné kabině, i když cesta nahoru lanovkou trvá jen čtyři minuty," dodal Štěpán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Liberec

Štítky ČR, rekreace, památky, turistika, Liberecký, Liberecký kraj, vstupenka, Poniklá, Krkonoše, Jizerské hory, Český ráj, Ještěd, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turismus v Libereckém kraji kvete i letos. Někde ale ztráty zřejmě nedohoní  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.