Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V červenci byl zájem o hrady a zámky vyšší než v loňském roce

Státní hrady a zámky v Libereckém kraji v červenci navštívilo o 15 procent turistů více než loni. Prohlédlo si je 123.744 lidí, z toho skoro třetina návštěvníků se vyšplhala na zříceninu Trosky v Českém ráji. I tak ale bude letošní sezona pro památky výrazně horší než loni, neboť kvůli omezením v souvislosti s koronavirem začala skoro o dva měsíce později, než je obvyklé. V tiskové zprávě o tom dnes informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Lucie Bidlasová.

Loni mělo osm hradů a zámků v kraji na konci července od začátku sezony 454.785 návštěvníků, letos to je jen 168.854. „Byť jsou statistiky za červenec příznivé, bohužel se nám nepodaří dohnat ztráty způsobené pandemií koronaviru," uvedl regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec.

Červencová návštěvnost byla v kraji v meziročním srovnání vyšší pro sedm z osmi hradů a zámků. Nižší byla jen na Hrubém Rohozci v Turnově v Českém ráji, kam přišlo 6090 turistů, což je skoro o 800 méně než loni v červenci. První prázdninový měsíc v kraji tradičně nejvíce lákala zřícenina Trosky. Na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna vystoupalo 38.095 lidí, což je nejvyšší červencová návštěvnost minimálně za posledních deset let. Průměr pro červenec na Troskách je zhruba o 7000 návštěvníků nižší.

Památky v kraji budou i ve druhé polovině prázdnin lákat kromě běžných prohlídek na řadu doprovodných akcí, mezi něž patří noční prohlídky, představení na nádvoří, ukázky šermířských soubojů, zpřístupnění běžně nepřístupných míst či prohlídky zaměřené na děti.

Na zámku v Zákupech na Českolipsku mají po půl roce opět medvěda Medouška, který byl letos utracen v 27 letech kvůli vážným zdravotním problémům. Nejde ale tentokrát o živé zvíře, ale dermoplastický exponát. „Preparát medvěda vytvořil Ondřej Salaba podle obdržených fotografií, aby si byl medvěd co nejpodobnější. Na zákupském zámku našla vycpanina své místo na chodbě v prvním patře, přímo proti schodišti, po kterém procházejí návštěvníci všech prohlídkových tras, které zámek provozuje," uvedla Bidlasová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, památky, Liberecký, hrady, zámek, hrad, Národní památkový ústav, Český ráj, Liberecký kraj, medvěd, pandemie covidu-19, Trosky, Turnov, Hrubý Rohozec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červenci byl zájem o hrady a zámky vyšší než v loňském roce  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.