Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvalita vody v přírodních koupalištích zůstává letos zatím dobrá

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Libereckém kraji zůstává dobrá. Na stupni jedna, tedy bez omezení, není jen osm z 36 vodních ploch, které hygienici pravidelně kontrolují. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Příznivá je pro koupání i předpověď na víkend, teploty by měly být nad 30 stupni Celsia.

Kvalita vody v přírodních koupalištích v kraji je lepší než loni v tuto dobu, kdy platil zákaz koupání pro rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a nevhodná ke koupání byla další dvě koupaliště. Letos zatím zákaz koupání neplatí ani pro jedno koupaliště v kraji a nevhodné ke koupání je od začátku sezony pouze přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Tam jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který ho napájí.

Bažantník je kvůli snížené průhlednosti na stupni dva pětiškálové stupnice. Stejně mírně zhoršenou kvalitu vody mají v kraji ještě koupaliště v Nedamově a Zákupech na Českolipsku, Českém Dubu na Liberecku, Harcovské přehradě v Liberci a v Sedmihorkách na Semilsku.

O stupeň horší hodnocení, tedy tři, mají oblíbená jezera na Českolipsku, Hamerské a Máchova. V obou případech je to kvůli sinicím a voda není vhodná ke koupání pro citlivé lidi, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici tam doporučují po koupání sprchu.

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně sledují 36 vodních ploch, jednou měsíčně kontrolují také nemonitorované plochy. Vytipované jsou ty, které lidé využívají, jako jsou nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Lesní koupaliště nebo Černá Nisa. Podle posledních rozborů je nevhodný ke koupání jen Malý Písečák v Příšovicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký, koupání, přírodní koupaliště, Liberec, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Sedmihorky, okres Česká Lípa, Český ráj, Bažantník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v přírodních koupalištích zůstává letos zatím dobrá  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.