Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba domu pro ženy s kombinovaným postižením je u konce

V Sosnové na Českolipsku skončila výstavba domu pro klientky krajského Domova Sluneční dvůr z Jestřebí, který v regionu pečuje o ženy s kombinovaným postižením. Domov tam najde 12 žen. Výstavba stála přes 28 milionů korun, většinu nákladů kraj zaplatil z evropské dotace. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Postavení domu v Sosnové je součástí transformace domova, cílem je zapojit klienty s mentálním postižením víc do společnosti. V minulosti byly ústavy často mimo obce, i domov v Jestřebí je od obce vzdálený půldruhého kilometru. Podmínky tam navíc neodpovídají současným trendům. „Ženy nyní bydlí v Jestřebí v nevyhovujícím zázemí, které není bezbariérové. Jedná se zkrátka o ústav v tom starém slova smyslu," uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Dům v Sosnové je druhý, který se stavěl v rámci projektu transformace sociálních služeb. Loni na jaře se osm žen přestěhovalo do domu v České Lípě, který pro ně kraj za sedm milionů korun zrekonstruoval. V Sosnové vznikly dva byty a v každém je šest jednolůžkových pokojů se společnou obytnou kuchyní. „Ženy budou mít k dispozici velkou koupelnu, troje toalety, prádelnu a velkou oplocenou zahradu. Budova splňuje nízkoenergetické parametry, má dvě tepelná čerpadla a solární ohřev vody. U každého bytu je terasa s elektrickou markýzou pro zastínění, kde lze odpočívat a užívat si hezkého počasí. Celá budova je bezbariérová a mohou zde žít i imobilní osoby," uvedl ředitel Domova Sluneční dvůr Pavel Kos. Veškeré práce podle něj už skončily. „Ženy sem chceme nastěhovat do konce měsíce," dodal.

Domov z Jestřebí poskytuje sociální služby 49 klientkám ve věku od 36 do 78 let věku, které mají z důvodu mentálního postižení popřípadě dalšího přidruženého postižení sníženou soběstačnost a jsou závislé na pomoci jiných úplně či částečně. Další dům se pro ně staví v České Lípě a hotový by měl být letos v září. Letos v létě se také začalo pracovat v Jestřebí, kde by do konce příštího roku měly stát tři přízemní domky vždy pro šest klientek.

Součástí projektu je i rekonstrukce současné dvoupodlažní budovy, kde vznikne centrum denních aktivit a administrativní zázemí domova. Transformace domova a výstavba domů v Sosnové, České Lípě a Jestřebí přijde dohromady zhruba na 120 milionů korun, téměř 80 procent získal Liberecký kraj z Integrovaného regionálního operačního programu, dotačního programu Evropské unie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Liberecký, handicapovaní, dům, domov, Jestřebí, okres Česká Lípa, Česká Lípa, Pavel Svoboda, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba domu pro ženy s kombinovaným postižením je u konce  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.