Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dezinfekce, měření teploty i látkové ručníky. Školy se chystají na začátek výuky

Začátek školního roku se kvapem blíží. Letos ale bude výuka probíhat za zpřísněných hygienických podmínek. V některých školách přistoupí i k preventivnímu měření teploty.

Školy v Libereckém kraji se připravují na zahájení školního roku za přísnějších hygienických opatření. Ředitelé většinou nečekali na covidový manuál z ministerstva školství a předzásobili školy dezinfekcí, látkové ručníky nahradí jednorázovými a někde budou měřit i teplotu. Po jednání krajské epidemiologické komise to dnes novinářům řekl náměstek libereckého hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Přestože roušky ve školách zatím žáci a pedagogové nosit nemusí, většina škol má připravenou zásobu.

„Úpravy ve školách začali ředitelé se svými týmy zpracovávat bez ohledu na manuál bezprostředně po tom, co rozdali vysvědčení," doplnil Tulpa. Na rozdíl od minulých let nebudou podle něj zahájení školního roku provázet hromadné akce na školách, učitelé budou žáky vítat v jednotlivých třídách. „Nebudou se ale konat ani hromadné výjezdy třeba na takzvané harmonizační pobyty, i zahraniční výjezdy jazykového i poznávacího typu se většina ředitelů rozhodla zrušit," doplnil Tulpa.

V Libereckém kraji je 484 mateřských, základních a středních škol, do kterých příští úterý zamíří více než 72.000 dětí a studentů. Starat se o ně bude podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 5800 pedagogických pracovníků, z nichž mnozí patří z pohledu covidu-19 do rizikové skupiny. Přesto zatím Tulpa nemá informaci o tom, že by někdo odmítal z obavy o své zdraví do školy nastoupit. „V květnu jsme takové případy měli asi dva, teď zatím o žádném nevím," řekl na dotaz ČTK.

První případ onemocnění novým koronavirem potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března, od té doby odhalily nemoc u 551 lidí, vyplývá to z informací, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). Hygienici nechali od začátku pandemie v kraji otestovat 17.853 lidí. Aktuálně je v kraji 114 pozitivních, přes polovinu na Liberecku.

„Průběh onemocnění je většinou lehčí, hospitalizovány máme jen dva pacienty," řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Lidé se podle něj nejčastěji nakazí na dovolené, sportovních a společenských akcích či soustředění. Hygienici ale evidují i několik případů, kdy si lidé koronavirus přivezli z Františkových Lázní či Mariánských Lázní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, školy, Liberecký, školní rok, Petr Tulpa, Liberecký kraj, COVID-19, nemoc, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Český statistický úřad, Vladimír Valenta, Ministerstvo zdravot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinfekce, měření teploty i látkové ručníky. Školy se chystají na začátek výuky  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.