Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj bude po dopravních společnostech ČSAD Liberec a BusLine chtít téměř 11 milionů

Liberecký kraj bude v aktuálně probíhajícím trestním řízení vůči dopravním společnostem ČSAD Liberec a Witbystar (dříve BusLine) uplatňovat náhradu škody ve výši 10,9 milionu korun.

Řízení se týká trestného činu pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži na dopravní obslužnost v kraji. Škoda vznikla při nezákonné dohodě v roce 2017,” připomněl hejtman Martin Půta. Podle něj tehdy musel kraj přistoupit pod tlakem na nevýhodnou cenu firmy BusLine. 

K nové smlouvě došlo po rozhodnutí vlády o navýšení mezd řidičů v autobusové dopravě. ČSAD Liberec, BusLine a ČSAD Česká Lípa tehdy vypověděly smlouvy. Pouze s posledním jmenovaným ale kraj našel společnou cestu díky kompromisu.

Pokud by kraj tehdy na podmínky společnosti nepřistoupil, přestalo by být během krátké chvíle dopravně obsluhováno Semilsko,” řekl Půta. Výše škody, tedy necelých 11 milionů, vychází z rozdílu mezi vysoutěženou cenou 34,78 Kč/km a maximální možnou navýšenou cenou 33,89 Kč/km po rozhodnutí o navýšení mezd řidičů.

Podle stíhání se tehdy společnost BusLine a ČSAD Liberec bez uveřejnění dohodly na společném postupu. Podle hejtmana by totiž v případě, že by se jednalo o běžné dva uchazeče v soutěži, byla výsledná cena nižší. „Rozhodně budu nadále bojovat proti podobným mafiánským praktikám,“ podotkl Půta.

Zároveň dnes novinářům potvrdil, že se zřejmě bude jednat o dlouhodobější záležitost a není vyloučeno, že skončí u soudu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký, ČSAD, BusLine, doprava, autobus, spor, trestní řízení, ČSAD Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Česká Lípa, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj bude po dopravních společnostech ČSAD Liberec a BusLine chtít téměř 11 milionů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.