Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Divadla, zoo a botanická se dočkají finanční podpory od kraje za ušlé vstupné

Kraj finančně podpoří organizace, které letos výrazně tratily na vstupném. Podpora by měla být do deseti milionů korun.

Liberecký kraj pomůže zoologické a botanické zahradě v Liberci i divadlům vyrovnat letošní ztráty ze vstupného způsobené koronavirovými opatřeními. Přestože jde o organizace, jejichž zřizovatelem je město Liberec, mají nadregionální působnost. Na provoz jim proto kraj každoročně přispívá. Letos v souvislosti s pandemií covidu-19 schválil kraj podporu do deseti milionů korun, více než polovinu organizace vyčerpaly v souvislosti s jarním uzavřením. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Kvůli koronavirové pandemii zůstaly divadla a zahrady pro návštěvníky letos už podruhé zavřené. „Rada kraje proto schválila poskytnutí dotace z krajského rozpočtu přes 4,5 milionu korun," doplnila Viklátová. Mezi své organizace je rozdělí město Liberec. „Je to účelová neinvestiční dotace. Navrhovaná podpora je určena na částečné pokrytí propadu příjmů z tržeb, které by mělo zajistit provoz těchto organizací v období od 1. září do 31. prosince tohoto roku," dodala náměstkyně.

Kraj a město si s dotováním svých příspěvkových organizací pomáhají řadu let, byť se v uplynulých letech jednalo spíše o menší podporu. V loňském roce přistoupily Liberec a kraj ke vzájemné dohodě podpory investic v poměru deset milionů ze strany Libereckého kraje do městských organizací a pět milionů ze strany města do těch krajských, jimiž jsou Krajská vědecká knihovna, Severočeské muzeum a Oblastní galerie.

Letos ale koronavirus tento princip narušil. Liberecký kraj se přesto rozhodl pomoci, i když od města žádná podpora nepřišla. Odhadovaný propad příjmů Divadla F. X. Šaldy, Naivního divadla, botanické a zoologické zahrady jen od března do srpna letošního roku překročil 30 milionů korun. Další milionové ztráty přibývají teď na podzim. Divadla a zoo jsou uzavřená od začátku října, do botanické zahrady nesmí návštěvníci od 23. října. Kdy se budou moci znovu otevřít, zatím není jasné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, správa, divadlo, příroda, koronavirus, zoo, botanická, Liberec, Liberecký, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci, Naivní divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadla, zoo a botanická se dočkají finanční podpory od kraje za ušlé vstupné  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.