Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Detektivní román, básně z Jizerských hor i Cizinec. Soutěž Kniha roku Libereckého kraje zná letošní vítěze

PR článek

V liberecké knihovně byla v pondělí vyhlášena soutěž Kniha roku Libereckého kraje. Ocenění získala díla Potkat jelena, Waldvilla, Cizinec, Hranice desfourských lesů a velkostatku Smržovka, Hledání rovnováhy, Design československého lisovaného skla 1948–1989 a Stará vlast Rokytnice v Krkonoších.

„Letos bylo přihlášeno nejvíce knih ze všech pěti ročníků. Soutěžilo 39 titulů. Hodnotící komise vedla nad jednotlivými knihami širokou diskuzi. Od obsahu přes grafické zpracování či cílovou skupinu až po kvalitu vazby. Jsem ráda, že zájem o soutěž ze strany nakladatelů a autorů roste,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Román inspirovaný tajemnou vilou nad Libercem

V kategorii Beletrie a poezie si cenu převzal Miroslav Stuchlý, který přihlásil dvě knihy: básnickou sbírku Potkat jelena a román Waldwilla, inspirovaný tajemnou vilou nad Libercem a skutečnými událostmi. „Výhry si moc vážím vzhledem k tomu, že v té kategorii, v níž jsem soutěžil, byla velká konkurence. Obzvlášť mě těší, že jsem se dostal do společnosti autorů, kteří tuto cenu dostali v minulosti, jako například Jan Šolc nebo Pavel Novotný," řekl Stuchlý. Po studiích na technické univerzitě se rozhodl v Liberci trvale zůstat. „Mám k němu velmi vřelý vztah," dodal autor.

Předobraz románové vily se nachází v Liberci, kde do dnešních dnů připomíná období rozkvětu města spjaté s textilními magnáty z rodiny Liebiegů. „Waldvilla je napsána na základě skutečných příběhů s tím, že má jisté detektivní prvky, takže by mohla zajímat i čtenáře detektivek, byť to není klasická detektivka," přiblížil autor knihu.

Stuchlý nakonec uspěl i s druhou knihou, kterou do soutěže přihlásil. „Básnická sbírka Potkat jelena pojednává o Jizerských horách, které má  řekl bych  rádo mnoho lidí z Libereckého kraje, právě ty by mohlo dílo oslovit," uvedl Stuchlý.

Nejlepší výtvarnou publikací se stalo dílo Hledání rovnováhy

Nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací se stala kniha Hledání rovnováhy: Design československého lisovaného skla 1948–1989. „S kolegy i celým muzeem si ceny velmi vážíme a jsme za ni velmi rádi. Vážíme si jí i proto, že jsme byli oceněni v rámci Libereckého kraje. Že projekt, který jsme připravili a který má – řekněme nadregionální charakter  byl doma oceněn, což je taková specifická věc, že má publikace takovou odezvu," řekl autor knihy Petr Nový.

Kniha Hledání rovnováhy je věnovaná designu československého lisovaného skla v období socialismu. „Je to téma, které je na jednu stranu velmi sbírané a na druhou stranu anonymní pro řadu lidí, keří ho mají doma a nevědí vlastně, co zajímavého doma mají. Knížka je takovým rozcestníkem při rozmýšlení, co vyhazovat  že by možná bylo lepší to někomu nabídnout nebo umístit do muzea," uvedl Nový.

Užitkové lisované sklo české je totiž podle autora specifické i v tom, že se na jeho podobě podíleli přední výtvarníci své doby, třeba František Vízner. „Nejsou to jen bezejmenné nádobičky, ale jsou to věci, které mají opravdu vysokou užitnou i estetickou hodnotu," řekl autor.

Cizinec, Hranice desfourských lesů a velkostatku Smržovka, Stará vlast Rokytnice v Krkonoších

V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice zvítězila kniha Cizinec, kterou do soutěže přihlásilo Dramacentrum Bezejména. Vítězem skupiny Odborná a populárně naučná literatura se stala kniha Hranice desfourských lesů a velkostatku Smržovka. V nové kategorii Kniha o obci se vítězem stala Stará vlast Rokytnice v Krkonoších.

Vítězové v jednotlivých pěti kategoriích získali výhru deset tisíc korun a cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.

V kategorii čtenářské volby zvítezila s 370 hlasy kniha Jany Henychové Běžet život se psy Husky. Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury letos získal emeritní ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici, badatel, historik a literát Jan Luštinec.

Výherce kategorie Cena čtenářů získal výrobek šenovské umělecké průmyslovky. Pět hlasujících, kteří podpořili své knihy v Ceně čtenářů, bylo oceněno dárky od Libereckého kraje, Knihkupectví a antikvariátu Fryč a Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Liberec, soutěž, kniha roku, ocenění, kniha, detektivní román, sklo, Jizerské hory, les, Krkonoše, Rokytnice nad Jizerou, Smržovka, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detektivní román, básně z Jizerských hor i Cizinec. Soutěž Kniha roku Libereckého kraje zná letošní vítěze  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.