Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti z Libereckého kraje převzali Cenu vévody z Edinburghu. Za dobrovolnictví i sport

Prestižní cenu převzalo pětadvacet studentů z Libereckého kraje v Severočeském muzeu. Bronzovo-stříbrná ocenění dostali za splnění programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který před 66 lety založil princ Philip.

„Tito mladí lidé se 6 až 12 měsíců věnovali dobrovolnictví, sportu, rozvíjeli své dovednosti a na závěr absolvovali několikadenní expedici v přírodě," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla

Slavnostní předávání cen se uskutečnilo 12. května v Severočeském muzeu v Liberci. Program funguje ve 130 zemích světa, ročně se do něj zapojí 1,3 milionu mladých lidí, z toho přes 5 000 Čechů. Mnozí mladí lidé díky němu snadněji překonali těžké období lockdownů a navzdory okolnostem využili svůj čas efektivně.  

Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let. Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců. Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel. 

„Účastníci programu v období pandemie pořádali sbírky pro nemocnice a domovy důchodců, šili roušky, nosili jídlo nemocným, uklízeli odpadky nebo pomáhali pohybem prostřednictvím aplikace EPP. V posledních měsících se také mnozí z nich zapojili do pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny před válkou. Je radost pozorovat, jak se mladí lidé díky účasti v programu učí stát se zodpovědnějšími a vnímavějšími vůči světu kolem sebe,“ řekl Tomáš Vokáč, výkonný ředitel DofE v České republice.

Příkladem může být Anežka Kirschnerová z Gymnázia Česká Lípa. V rámci DofE dobrovolnictví doučovala dvě dívky z vesnické malotřídky matematiku a češtinu. Koronavirová pandemie jí však znemožnila pokračovat a Anežka začala šít roušky, které pak rozesílala potřebným. Navíc vytvářela videa o jejich tvorbě.

„Myšlenka DofE mě zaujala hned při první přednášce, kterou jsme o programu měli ve škole. DofE mě přimělo dostat se k věcem, které bych třeba jinak nezačala nebo neměla dostatečnou vůli či motivaci dělat pravidelně," řekla studentka. 

„Liberecký kraj s programem DofE uzavřel v roce 2020 Memorandum o spolupráci. Do programu je nyní zapojených osm škol zřizovaných Libereckým krajem. Jsem rád, že žáci škol mají o program zájem a věnují se tomu, co je zajímá. Učí se nový cizí jazyk, rozvíjejí prezentační dovednosti, hrají na hudební nástroje. Mohou se zlepšit v běhání či týmových sportech. Oblast dobrovolnictví je součástí programu, ve kterém se zapojují do pomoci svému okolí. Zkrátka se lépe připravují na budoucí profesní život,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu a sport.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, studenti, dobrovolníci, ocenění, sport, Edinburgh, Severočeské muzeum v Liberci, Princ Philip, vévoda z Edinburghu, Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, Dan Ramzer, Gymnázium Česká Lípa, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Libereckého kraje převzali Cenu vévody z Edinburghu. Za dobrovolnictví i sport  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.