Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hygienici kontrolují letní dětské tábory v Libereckém kraji. V jednom penzionu se objevily štěnice

Kontroly dětských letních táborů a podobných akcí se během prvního prázdninového měsíce obešly většinou bez zjištění vážnějších nedostatků, na jednom z táborů však došlo k poštípání dětí štěnicemi.

Krajští hygienici pravidelně dohlížejí na průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji. Během července provedli kontrolu 67 táborů, 10 jiných podobných akcí a 5 provozovatelů stravovacích služeb. Uložili čtyři pokuty v celkové hodnotě 5 500 korun.

Tábory probíhají podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřiny Hochmalové poklidně. „Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji hodnotíme jako klidný bez mimořádných událostí. Neevidujeme žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění, ve zdravotních denících převažují obvyklé záznamy o drobných úrazech typu odřenina či pořezání. Neobjevili jsme žádný neohlášený tábor. Pokračujeme v odebírání vzorků pitné vody na tábořištích zásobovaných individuálními zdroji,“ uvedla.

Děti byly poštípané od štěnic

Mezi přijatými podněty se objevilo i poštípání dětí štěnicemi na jedné ze zotavovacích akcí, hygienici ve spolupráci s protiepidemickým oddělením situaci prověřili. „Oznámení o poštípání dětí štěnicemi jsme řešili na zotavovací akci, která se konala v ubytovacím zařízení s celoročním provozem. Jejich výskyt jsme potvrdili na dvou pokojích. Bylo zajištěno provedení speciální ochranné dezinsekce cílené na hubení štěnic jednak v zasažených pokojích a dále preventivně v celém zařízení,“ sdělila Dušana Kafková z odboru protiepidemického KHS LK.

Oba pokoje byly vyklizeny. Aby se zamezilo zavlečení štěnic do domácností, bylo mimo jiné nutno prohlédnout zavazadla, vyprat prádlo nad 60 stupňů Celsia, usušit jej v sušičce a poučit rodiče dětí. „Situace v ubytovacím zařízení je nadále průběžně sledována pracovníkem oprávněným k výkonu speciální ochranné dezinsekce, bude zajištěno provedení opakovaného dezinsekčního zásahu a po ukončení sezóny ošetření celého objektu,“ dodala Kafková. O jaké konkrétní zařízení se jedná však nesdělila. 

Štěnice je odolný parazit

Štěnice domácí se vyznačuje rezistencí na většinu dezinsekčních prostředků, hubení je proto obtížné. „Nelze tedy zaručit, že nedojde k zavlečení štěnic do/z jakéhokoliv ubytovacího zařízení. Z tohoto důvodu je vhodné při cestování dodržovat preventivní opatření, kterými můžeme případné riziko snížit jako např. neodkládat zavazadla či jiné osobní předměty, které by mohly sloužit štěnicím jako úkryt blízko postele, ani na zem. Není vhodné vozit na cesty různé polštářky a plyšové hračky, které mohou štěnicím sloužit jako „dopravní prostředek,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Balašová, mluvčí KHS LK.

Pokud si dítě bere s sebou na cesty plyšové hračky či polštáře, je vhodné zvolit ty, které lze po návratu vyprat minimálně při 60 stupních Celsia a usušit v sušičce. „Menší předměty lze v plastovém obalu vložit do mrazáku minimálně na dobu 72 hodin. Při návratu z cest je na místě prohlédnout a vybalovat zavazadlo v jedné místnosti např. v koupelně, kde je možné oblečení vyklepat do vany,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, hygiena, kontrola, tábor, děti, štěnice, zavazadlo, ubytovací zařízení, dětský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolují letní dětské tábory v Libereckém kraji. V jednom penzionu se objevily štěnice  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.