Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny opět omezilo provoz. Vyšší zájem lze čekat v zimě

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezilo ode dneška provoz o další hodinu. V červenci otevíralo už v 08:00, teď tu ukrajinští uprchlíci pomoc najdou až od 09:00. Otevřené je ale každý všední den, v pondělí do 17:00 v ostatních dnech do 15:00.

KACPU zůstane takto otevřené až do konce srpna, týdně tam odbaví kolem 200 lidí, řekl liberecký hejtman Martin Půta„Padaly návrhy otevírat jen v pondělí, ve středu a v pátek, ale ti lidé by tam museli čekat dva dny, tak jsme se raději rozhodli zkrátit pracovní dobu o hodinu," doplnil hejtman. Na podzim se podle něj uvidí. Očekává, že ještě v září bude zájem malý, další příliv uprchlíků lze ale čekat s blížící se zimou. „Myslím, že mnozí z těch, kdo se teď vrátili na Ukrajinu, se budou zase vracet zpátky," řekl. Ne všude se podle něj před zimou podaří obnovit dodávky elektřiny a plynu.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, od té doby jím prošlo zhruba 15 000 uprchlíků, pro zhruba třetinu zajišťovali pracovníci centra ubytování. Největší nápor zažili tamní pracovníci 9. března, kdy v libereckém KACPU odbavili 791 ukrajinských válečných uprchlíků. Největší zájem o služby centra je v pondělí, i proto je v tento den pracovní doba delší.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8 294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci června jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 23 824, to je téměř 60 procent všech hlášených cizinců v kraji. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, KACPU, Liberecký, uprchlíci, uprchlík, Liberec, Martin Půta, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny opět omezilo provoz. Vyšší zájem lze čekat v zimě  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.