Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výrobkem roku Libereckého kraje 2022 se stal zrající ovčí sýr. Vyrábí jej ze stoprocentního ovčího mléka

PR článek

Začátek září opět přinesl poděkování Zemi za letošní úrodu na Krajských dožínkách. Ve Frýdlantu se sešli regionální zemědělci a výrobci, součástí bylo také vyhlášení soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022. Tentokrát zvítězil ovčí sýr, který pochází z rodinné farmy na Českolipsku. Za ním se umístila kyselka a třetí místo získaly škvarky.

„Letošní dožínky se po dvaceti letech vrátily zpět tam, kde s jejich pořádáním Liberecký kraj začal – do Frýdlantu. Jejich návštěvníci měli jedinečnou šanci poznat zdejších výrobce na jednom místě a ochutnat nejrůznější občerstvení od místních producentů. Hlavní frýdlantské náměstí zaplnilo více než třicet stánků plných regionálních dobrot,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, který převzal nad dožínkami záštitu.

Tradice, vystoupení i soutěže

Akci pořádá Liberecký kraj, město Frýdlant a Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, jejíž žáci a vyučující společně připravili výstavu v parku i výzdobu a zapojili se do organizace akce. Farmáři ukázali zemědělskou techniku, více či méně známá hospodářská zvířata a předvedli návštěvníkům stříhání ovcí, pečení chleba i výrobu sýra.

Doprovodný program nemohl chybět, na náměstí T. G. Masaryka zahrály kapely Čechomor, Seven, Zrní a Big´O´Band. Ve frýdlantském parku diváky pobavilo divadlo v podání žáků frýdlantského gymnázia, o představení tradic se postaraly folklórní skupiny Horačky a Jizerka. Trochu adrenalinu pak přinesla dřevorubecká soutěž v Timbersportu.

V soutěži Výrobek roku se utkalo přes sto produktů

Součástí dožínek bylo také vyhlášení soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022, jejíž cílem je podpořit výrobu místních potravinářských firem. Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 2004, od té doby do ní bylo přihlášeno více než 900 potravinářských výrobků. Letos o vítězství bojovalo 116 regionálních výrobků od 31 výrobců.

Porota hodnotila pochutiny různých druhů rozdělené do devíti kategorií. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se zohledňoval také přínos výrobku pro zdravý životní styl. Na první příčce se umístil zrající ovčí sýr z farmy Michala Sabáčka. Druhé místo patřilo Vratislavické kyselce citron, která se letos vrátila na trh díky jabloneckému výrobci sirupů a medovin Kitl. Bronz získala škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

Kromě poroty mohli výrobky ochutnat také návštěvníci a většinu z nich si rovnou zakoupit. Každý výherce v jednotlivých kategoriích získal finanční odměnu v hodnotě 25 000 korun. „Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu a především místním výrobcům potravin. Opět se ukázalo, že kvalitních potravin z našeho regionu stále přibývá. Navíc spotřebitel má záruku, že jsou vždy čerstvé a chuťově výborné. K tomu jde o potraviny s krátkým dodavatelským řetězcem, díky kterým je možné podpořit lokální ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu kraje a domácností,“ dodal Židek.

Každý farmář má své know-how, říká Michal Sabáček

V Nové Vsi u Volfartic na Českolipsku stojí rodinná farma manželů Sabáčkových čítající v současnosti na šedesát kusů ovcí. Začínali chovem masného plemene a pak přešli na východofrískou ovci, která je trojkombinací užitkovosti masa, vlny a mléka, ze kterého vyrábí produkty. „Dává nám to větší smysl i z hlediska osvěty v oblasti zdravého životního stylu a také kvůli většímu záběru na zákazníky,“ vysvětlil Michal Sabáček.

Nabídka kvalitních ovčích produktů je skutečně pestrá. Na farmě vyrábí čerstvé ovčí sýry s bylinkami i bez bylinek, zrající sýry samostatně i ve vosku, sýry nakládané v oleji, ovčí brynzu i žinčicu. „Letos jsme vyzkoušeli i zmrzlinu z ovčího mléka, to se také chytlo,“ dodal Sabáček.

Majitelé farmy kladou důraz na kvalitu

Vše se vyrábí ze stoprocentního ovčího mléka. „Farmáři to v dnešní době často míchají s kravským mlékem, to je samozřejmě ekonomičtější. My si ale pořád udržujeme ten standard v tom, že používáme stoprocentní ovčí mléko,“ dodal majitel farmy.

Vítězný ovčí sýr zraje podle Sabáčka minimálně čtyři měsíce. „Je to nakládaný ovčí sýr v oleji s bylinkami. Každý farmář má samozřejmě své postupy,“ přiblížil. „My tady v okolí nemáme konkurenci z toho důvodu, že každý farmář má své originální výrobky a každému držíme palce, ať se mu daří. Když dva farmáři vedle sebe dělají stejné výrobky, tak to ve výsledku stejně není totéž,“ dodal Sabáček.

Soutěže se Sabáčkovi neúčastnili poprvé. „Zažili jsme to už jednou, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Jsme za to moc rádi. Není to jen ocenění naší rodiny a oveček, točí se kolem toho hodně lidí. Je to zásluha i těch, kteří se sem vrací a dávají nám tu odvahu a smysl pokračovat dál s farmařením. Je to zpětná vazba, že to, co děláme, má smysl,“ zhodnotil s úsměvem Sabáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Michal Sabáček

Štítky sýr, Liberecký kraj, mléko, soutěž, Frýdlant, okres Česká Lípa, Tomáš Garrigue Masaryk, Seven Network, Čechomor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobkem roku Libereckého kraje 2022 se stal zrající ovčí sýr. Vyrábí jej ze stoprocentního ovčího mléka  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.