Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocných respiračními chorobami je nejvíc na Liberecku a Českolipsku

V uplynulém týdnu respiračních nemocí mezi lidmi přibylo jen mírně. I přesto je nemocnost nad hranicí epidemiologického prahu, zejména na Liberecku a Českolipsku.

Největší nárůst nemocných je mezi dospělými od pětadvaceti let a poté ve skupině seniorů od pětašedesáti let, naopak pokles zaznamenali epidemiologové u dětí školního věku. V 6. kalendářním týdnu nebyl zaznamenán případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace nebo s úmrtím a dosud ani nebyl zachycen virus chřipky typu B.  

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění dýchací soustavy, které může mít velmi závažný průběh, zejména u malých dětí, seniorů, nebo jinak oslabených jedinců. Přenáší se nejčastěji kapénkami, a k infekci dochází jejich vdechnutím. Inkubační doba mezi nakažením a začátkem projevů činí 1-5 dní, následně se rozvíjí příznaky charakterizované horečkou, únavou, bolestmi svalů a respiračními příznaky. Nejvyšší infekčnost pro okolí představuje období přibližně 2-3 dnů v začátcích příznaků,“ popsala mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová. Nejvhodnější způsob léčby je pak především izolace doma a klid na lůžku.

Počty zachycených případů onemocnění covidem se postupně snižují, v minulém týdnu jej epidemiologové zaznamenali ve 22 případech.

Zvýšený výskyt respiračních onemocnění je také důvodem, proč některá zdravotnická zařízení zakázala návštěvy. Omezeny jsou návštěvy v nemocnici v Turnově na oddělení interny 2 a interny 3, v Nemocnici Jablonec nad Nisou byl nařízen zákaz návštěv na oddělení interny a ortopedie.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky nemocnost, epidemie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných respiračními chorobami je nejvíc na Liberecku a Českolipsku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.